Αρχική Νέα Ένας "παιδότοπος" που σοκάρει!

Ένας "παιδότοπος" που σοκάρει!

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην αμερικανική κοινή γνώμη με αφορμή μια προχωρημένη για τα δεδομένα της εποχής έκθεση φωτογραφίας του Καναδού Jonathan Hobin που φέρει τον τίτλο “The Playroom”. Στον ιδιαίτερο αυτό παιδότοπο, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μικρά παιδιά να αναπαριστούν εν είδει παιχνιδιού, γεγονότα και καταστάσεις που συγκλόνισαν κατά καιρούς τη κοινή γνώμη σε παγκόσμο επίπεδο. Η πτώση των Δίδυμων Πύργων, ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η έκρηξη του ραδιενεργού εργοστασίου της Φουκουσίμα, τα βασανιστήρια των ιρακινών κρατουμένων από τους Αμερικανούς στρατιώτες, η υστερία των μεγάλων να αναδείξουν το ταλέντο τους στο American Idol, ο τυφώνας Κατρίνα, το καναδέζικο κυνήγι της φώκιας γίνονται ο καμβάς πάνω στον οποίο προβάλλει τις απόψεις και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Θέματα αμφιλεγόμενα παρουσιάζονται μέσα από την οπτική των παιδιών που τα μεγεθύνει και τα προβάλλει σε μια διάσταση που πραγματικά σοκάρει και προβληματίζει.
Η εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκε το περασμένο Σεπτέμβριο, οι αντιδράσεις όμως, αναζοπυρώθηκαν μετά την πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του καλλιτέχνη στο CNN όπου υπερασπίστηκε τις δημιουργίες του. Υποστήριξε ότι “Οι δημιουργίες του βασίζονται στις πιο μελανές πτυχές της παιδικής ηλικίας με ένα σχεδόν νοσταλγικό τόνο. Τα παιδιά κάθε εποχή ήταν εκτεθειμμένα στην αγριότητα και την βιαιότητα της κοινωνίας, όχι όμως στο μέτρο και την ένταση που τις βιώνει στη σύγχρονη πραγματικότητα.” Μάλιστα, δεν διαστάζει να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία κατηγορεί ότι “με την αμείλικτη και αναπόφευκτη επιρροή που ασκούν στους τηλεθεατές, ωθούν τα παιδιά να αφομειώσουν με τον δικό τους τρόπο τα όσα βλέπουν”. Ο καλλιτέχνης δηλώνει κατηγορηματικά ότι η έκθεση απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και αποσκοπεί στο να δείξει ότι στην σύγχρονη εποχή είναι αδύνατον ένα παιδί να ξεφύγει από τις ιστορίες των ειδήσεων που έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για την την κοινωνία μας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.