Αρχική Νέα Ένα παραμύθι για καληνύχτα

Ένα παραμύθι για καληνύχτα

Αλήθεια, και σε ποιον δεν αρέσει να ακούει παραμύθια. Για τόπους μακρινούς, ήρωες ξακουστούς, περιπέτειες, μύθους, θρύλους. Τα παιδιά –όπως και να ‘χει-λατρεύουν να τους διαβάζουν βιβλία. Πράγμα που σημαίνει ότι εσείς οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνετε, καθημερινά, χρόνο στα παιδιά σας για να τους διαβάζετε ένα όμορφο παραμύθι. Όλη αυτή η διαδικασία ηρεμεί τα παιδιά, τα γεμίζει όμορφα συναισθήματα, αγαλλίαση και ασφάλεια πριν από τον ύπνο. Τα βοηθάει να φύγει η υπερένταση και να κοιμηθούν πιο γρήγορα, όπως μας λέει η παιδοψυχολόγος Λίνα Μητσάκου.

Οι χρυσοί κανόνες της αφήγησης
Μη δείχνετε βαριεστημένοι όση ώρα διαβάζετε το παραμύθι των παιδιών, καθώς τα μικρά σας γίνονται αμέσως αποδέκτες της ψυχικής σας κατάστασης. Δείξτε λοιπόν ενθουσιασμό την ώρα που τους διαβάζετε, προσπαθήστε να είστε παραστατικοί και έχετε σταθερό και «μαλακό» τόνο στη φωνή σας.
Βρείτε από κοινού την κατάλληλη ώρα και για τους δύο. Λίγο πριν το παιδί ετοιμαστεί να πέσει στο κρεβάτι του, ενώ κάθεστε χαλαρωμένοι από την ένταση της μέρας στον καναπέ ή ακόμη, ενώ το παιδί έχει ήδη ξαπλώσει και θέλει με αυτόν τον γλυκό τρόπο να το πάρει ο ύπνος.
Ζητήστε από το παιδί να επιλέξει το ίδιο το παραμύθι που θέλει να ακούσει. Αν δυσκολεύεται, βοηθήστε το. Μην του αρνηθείτε αν σας ζητήσει να του διαβάσετε ένα παραμύθι που του το έχετε πει πολλές φορές.
Καλό είναι, χωρίς φυσικά να ξεσηκώνεται το παιδί την ώρα που έχει ξαπλώσει, να του δείχνετε και τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την αφήγηση. Την επόμενη μέρα, σε ανύποπτο χρόνο, ζητήστε του να σας μιλήσει για το παραμύθι και να σας περιγράψει τις εικόνες. Με τη μέθοδο αυτή, θα καλλιεργήσετε τη φαντασία του.
Ακόμα και αν το παιδί δεν δείχνει μεγάλη προθυμία για διάβασμα, εσείς μη σταματάτε. Συνεχίστε να του διαβάζετε την ώρα που μπορεί να ασχολείται με κάτι άλλο. Σιγά σιγά, θα ανακτήσει το ενδιαφέρον του για το διάβασμα.
Μην περιορίζεστε μόνο στα παραμύθια, εξίσου διασκεδαστικά είναι και τα εκπαιδευτικά βιβλία, τα οποία θα προσφέρουν γνώσεις και λεξιλόγιο στα βλαστάρια σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.