Αρχική InfoTeens Υγεία Έφηβοι, προσοχή στην ένταση!

Έφηβοι, προσοχή στην ένταση!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο περίπου το 20% των αμερικανών εφήβων, (δηλαδή σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έφηβοι) έχουν κάποιας μορφής πρόβλημα ακοής. Ο Dr. Josef Shargorodsky, από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη και κύριος ερευνητής στη μελέτη αυτή, ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι: «Οι έφηβοι πραγματικά δεν συνειδητοποιούν σε πόσο πολύ θόρυβο εκτίθενται».
Οι ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά προβλημάτων ακοής σε περίπου 3.000 εφήβους οι οποίοι εξετάστηκαν ανάμεσα στο 1988 και το 1994 με περίπου 1.800 παιδιά που εξετάστηκαν το διάστημα 2005-2006 και ανακάλυψαν ότι η επικράτηση των προβλημάτων ακοής αυξήθηκε από περίπου 15% σε 19,5% μεταξύ των δύο μελετών.
Προφανώς τα ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αυτί ενώ παίζει δυνατή μουσική μπορεί να είναι ο ένοχος γι’ αυτό. Από τη μελέτη ωστόσο δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες συσκευές, όπως για παράδειγμα το iPod.
Όπως ανέφερε ο Brian Fligor, ειδικός ακουολόγος από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, τα παιδιά σήμερα ακούνε διπλάσιες ώρες μουσική και σε πολύ δυνατή ένταση σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές.Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε με 200 φοιτητές, ο Fligor ανακάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ακούν μουσική σε ένταση 85 ντεσιμπέλ, ή δυνατότερα, ένταση περίπου όσο μιας ηλεκτρικής σκούπας. Το να ακούει κανείς μουσική σε τόσο υψηλή ένταση μπορεί να μετατρέψει τα μικροσκοπικά έσω τριχωτά κύτταρα του έσω αυτιού σε ουλώδη ιστό, ανέφερε ο Fligor στο Associated Press.
Τι μπορεί όμως να σημαίνουν αυτά τα προβλήματα; Ότι κάποιος με μερική απώλεια ακοής μπορεί να ακούει καθαρά όλα τα φωνήεντα, αλλά να «χάνει» ορισμένα από τα σύμφωνα, ανέφερε ο Dr. Gary Curhan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ενώ πρόσθεσε, ότι «παρόλο που ο λόγος θα ανιχνεύεται (ως ήχος), ωστόσο μπορεί να μην είναι απόλυτα κατανοητός».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.