Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών και πάει για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό. Είχαμε από την πρώτη μέρα άσχημη προσαρμογή (με κλάματα, εμετούς κ.λπ.). Εγώ τον πήγα μόνο την πρώτη μέρα και από τότε...

Έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών και πάει για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό. Είχαμε από την πρώτη μέρα άσχημη προσαρμογή (με κλάματα, εμετούς κ.λπ.). Εγώ τον πήγα μόνο την πρώτη μέρα και από τότε...

Καλημέρα σας, έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών και πάει για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό. Είχαμε από την πρώτη μέρα άσχημη προσαρμογή (με κλάματα, εμετούς κ.λπ.). Εγώ τον πήγα μόνο την πρώτη μέρα και από τότε τον πάει ο παππούς. Παίρνω συχνά τηλέφωνο για να μαθαίνω πώς τα πάει και κάθε μέρα ενημερώνομαι από τον παππού για τα γεγονότα της μέρας, προσπαθώντας κάποιες φορές να τα μάθω από τον ίδιο (χωρίς πίεση και όταν θέλει να μιλήσει γι' αυτό).
Κάθεται μόνιμα έξω από την τάξη περιμένοντας τον παππού να έρθει να τον πάρει (έχουμε κάνει πρόοδο, στην αρχή καθόταν στο γραφείο της δασκάλας) και δεν συμμετέχει σε ό,τι και να κάνουν τα άλλα παιδιά της τάξης του. Βρήκα τη δασκάλα του, η οποία μου είπε ότι εν μέρει φταίω εγώ που δεν πήγα τουλάχιστον για 1 εβδομάδα μαζί του στην τάξη για να είναι η προσαρμογή του πιο εύκολη. (Σημειωτέον ότι μπαίνοντας στον παιδικό σταθμό υπάρχει ένα χαρτί που λέει αυστηρά ότι απαγορεύεται η είσοδος των γονέων στις τάξεις!) και ότι έχει πρόβλημα κοινωνικοποίησης (το οποίο εκτός του παιδικού είναι μια χαρά παιδάκι, με λίγη δυσκολία στο να μοιράζεται τα πράγματά του).
Έχει δίκιο η δασκάλα και πώς να το αντιμετωπίσω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Απαντά η Μαρία Σακαρέλλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Ειδικής Διαπαιδαγώγησης "Ευρυμάθεια" www.evrymathia.com.gr, τηλ. 210-2814378

Το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού. Βγαίνει, για πρώτη φορά, από το προστατευμένο πλαίσιο της οικογένειας και του σπιτιού και καλείται να υπάρξει ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Είναι, λοιπόν, φυσικό πολλά παιδιά να παρουσιάζουν έντονες αντιδράσεις, οι οποίες οφείλονται στην ανασφάλεια που νιώθουν. Για το λόγο αυτό, ζητείται από ένα οικείο πρόσωπο του παιδιού (συνήθως η μητέρα, αλλά μπορεί να είναι και κάποιος άλλος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται) να το συνοδεύει και να κάθεται μαζί του για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια μέχρι να εξοικειωθεί με το καινούριο περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού μπορεί να δημιουργήσει έντονο στρες και στους γονείς. Συχνά αισθάνονται ενοχές που αφήνουν το παιδί (νιώθουν ότι το εγκαταλείπουν) και ανασφάλεια για το αν θα μπορέσει να τα καταφέρει μόνο του. Παραβλέπουν όμως πόσο πολύτιμη εμπειρία είναι ο παιδικός σταθμός για ένα παιδί: του προσφέρει ευκαιρίες συναναστροφής εκτός οικογενειακού πλαισίου, γνώσεις, εμπειρίες και εμπλουτίζει τη συμπεριφορά και το συναίσθημά τους.

Φαίνεται να έχετε θυμώσει με τα σχόλια της δασκάλας και να σας έχουν δημιουργηθεί ενοχές για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης. Ίσως να αισθάνεστε ότι κατηγορείστε για αδιαφορία ή ότι είστε κακή μητέρα. Σίγουρα δεν αδιαφορείτε ούτε και η δασκάλα εννοούσε κάτι τέτοιο. Πιθανόν να είναι κι εκείνη αγχωμένη και να δυσκολεύεται στο χειρισμό της κατάστασης.

Για να γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή του παιδιού, θα πρέπει να δείξετε σταθερότητα στην επιλογή σας. Δεν είναι τόσο σημαντικό το ποιος θα πάει το παιδί, αρκεί να πρόκειται για κάποιον που το παιδί γνωρίζει καλά, αγαπάει κι εμπιστεύεται. Συνήθως, το άτομο αυτό κάθεται μαζί με το παιδί για λίγη ώρα, μέχρι να αισθανθεί εκείνο άνετα. Μη δίνετε έμφαση στην έντονη συμπεριφορά του παιδιού αλλά προσπαθήστε να τονίζετε τα καλά πράγματα που κάνει στον παιδικό σταθμό. Μη σκεφτείτε καθόλου να το σταματήσετε ή να αλλάξετε παιδικό σταθμό, καθώς περισσότερες αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις στο παιδί. Τέλος, φροντίστε να ενισχύετε την αυτονομία του παιδιού εκτός παιδικού σταθμού καθώς και μέσα στο σπίτι ενθαρρύνοντάς το να κάνει μόνο του αυτά που μπορεί (π.χ να τρώει μόνο του, να κοιμάται στο δωμάτιό του, να πλένει μόνο του τα χέρια και τα δόντια).
Αν εσείς επιμείνετε και υπερασπιστείτε την επιλογή σας, ενώ ταυτόχρονα είστε σίγουρη ότι κάνετε κάτι καλό για το παιδί σας, θα κατορθώσει να προσαρμοστεί καλά στο καινούριο περιβάλλον.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.