Αρχική InfoMommy Υγεία Αγιουρβέδα, θεραπεία για μακροζωία

Αγιουρβέδα, θεραπεία για μακροζωία

Η Αγιουρβέδα, πανάρχαια ινδική μέθοδος, δεν ενδιαφέρεται να γιατρέψει μία συγκεκριμένη πάθηση από την οποία υποφέρεις. Στόχος της είναι να προλάβει πρωτίστως το «κακό» και ακολούθως να σε βοηθήσει να έχεις υγιεινή διαβίωση και μακροζωία.

Ετυμολογία της λέξης
Η λέξη αγιορβέδα προέρχεται από δύο σανσκριτικές λέξεις. Αγιούρ=ζωή, υγεία και βέδα=επιστήμη, γνώση. Γι’ αυτό συχνά μεταφράζεται ως «η επιστήμη της ζωής».
Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτή την επιστήμη, ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται έχει όλες τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες σε ισορροπία μέσα του. Κι όταν αυτή η ισορροπία πάψει, έρχεται η ασθένεια. Η αγιουρβέδα δεν είναι ένα σύστημα που στοχεύει αποκλειστικά στη θεραπεία. Βέβαια, την προσφέρει όταν υπάρξει ανάγκη. Αυτό όμως για το οποίο κυρίως ενδιαφέρεται είναι η πρόληψη και η καθοδήγηση του ατόμου ώστε να πετύχει και να διατηρήσει καλή υγεία και ποιότητα ζωής. Στόχος της αγιουρβέδα είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να ζήσει πιο υγιεινή και «πλούσια» ζωή.

Τι ακριβώς είναι
Η αγιουρβέδα είναι ένα πανάρχαιο Ινδικό σύστημα Φυσικής Ιατρικής και θεωρείται «μητέρα της Ολιστικής Υγείας». Στηρίζεται στην αρχή ότι το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται. Για την επίτευξη όμως του σκοπού αυτού σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι εξής παράγοντες:
Διατροφή
Κίνηση
Περιβάλλον
Τρόπος ζωής
Τρόπος σκέψης
Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως ολότητα και για να είναι καλά πρέπει οι τρεις φύσεις του (σωματικό-νοητικό-ψυχική) να βρίσκονται στην τελειότερη δυνατή κατάσταση, αλληλεπιδρώντας αρμονικά μεταξύ τους. Η αγιουρβέδα λαμβάνει υπόψη τη διατροφή, το περιβάλλον (έμψυχο και άψυχο) στο σπίτι ή στη δουλειά, τον τρόπο ζωής μας και τον τρόπο σκέψης μας, την κληρονομικότητα.
Ακριβώς επειδή κινητοποιεί ισόποσα το σώμα και το πνεύμα, είναι ιδιαίτερα προσιτή μέθοδος σε πολύ κόσμο, καθώς μάλιστα δεν θεωρεί την ίαση αυτοσκοπό, δεν την ορίζει ως το τέλος του δρόμου, αλλά ως μια απαραίτητη κατάσταση και προϋπόθεση για την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου. Σκοπός της ζωής δεν είναι απλώς να ζει κανείς υγιής, ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Ένας άνθρωπος είναι πραγματικά καλά αν μπορεί να αναζητήσει και να βρει τον πραγματικό του εαυτό. Να συνειδητοποιήσει και να ξαναθυμηθεί την αληθινή του φύση.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η μέθοδος αυτή δέχεται ως δεδομένο ότι σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας χώρος απόλυτης υγείας, ο οποίος βρίσκεται στο βαθύτερο επίπεδο της συνείδησής του. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι για να προσεγγίσουμε αυτήν την εσωτερική πηγή και να αποκαταστήσουμε την αρμονική ισορροπία σώματος, πνεύματος και ψυχής. Αν το άτομο με τη βοήθεια ενός ειδικού της αγιουρβέδα μπορέσει να επαναφέρει την ισορροπία στα τρία επίπεδα της ύπαρξής του, τότε απελευθερώνονται δυνάμεις που θα το βοηθήσουν να θεραπευτεί μόνο του. Οδηγείται επομένως το άτομο σε κείνη τη φάση που θα μπορέσει να κάνει χρήση του δικού του «εσωτερικού φαρμακείου». Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αγιουρβεδικές θεραπείες που το στηρίζουν στην προσπάθειά του να αυτοθεραπευθεί (αγιουρβεδική φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χρωματοθεραπεία, δίαιτα, σωματικές ασκήσεις-γιόγκα).

Σχέση με την κλασική ιατρική
Η αγιουρβέδα δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική ιατρική, αλλά δρα ενισχυτικά. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης, δίνει σαφείς οδηγίες, αφενός, για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει κανείς κι, αφετέρου, για την καθημερινή ζωή -π.χ. για τον ύπνο, το μπάνιο, το καθάρισμα της μύτης, των αυτιών, της γλώσσας. Δίνει ακόμη και ειδικές σωματικές ασκήσεις ανάλογα με την κάθε ιδιοσυγκρασία. Επίσης προτείνει και τα μέρη που είναι καλύτερα για να κάνει τις διακοπές του κάθε τύπος. Είναι λοιπόν φανερό πως η αγιουρβέδα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και εξατομικεύει την κάθε περίπτωση. Ασχολείται με όλες τις παθήσεις εκτός από τις καθαρά χειρουργικές, ενώ η κύρια δράση της είναι σε χρόνιες παθήσεις, όπου υπάρχει το στοιχείο της τοξίνωσης του οργανισμού.

Info
www.ayurvedaingreece.gr το επίσημο site της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α (Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης της Αγιουρβέδα), πληροφορίες στο τηλ. 210-3627153


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.