Αρχική Περιβάλλον Αερίστε-δροσίστε το σπίτι τη νύχτα

Αερίστε-δροσίστε το σπίτι τη νύχτα

Οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καλύτερος τρόπος να επιτύχουμε έστω και την ελάχιστη δροσιά μέσα στο σπίτι μας είναι να κρατάμε πόρτες και παντζούρια κλειστά στη διάρκεια της ημέρας.
Τι γίνεται όμως με τον αερισμό του σπιτιού; Πότε θα ανοίξουμε για να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι;
Σύμφωνα με τις Ελευθερία Αλεξανδρή, πολιτικό μηχανικό, και την Ειρήνη Κορμέντζα, χημικό μηχανικό, "Σε γενικές γραμμές, το καλοκαίρι οι νύχτες είναι πιο δροσερές από τις ημέρες. Αν επιτρέψουμε στο νυχτερινό, δροσερό αέρα να εισέρθει στο κτίριο και να εκτοπίσειτο θερμότερο αέρα που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του κτιρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, βελτιώνουμε κατά πολύ τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου μας.
Νυχτερινό αερισμό επιτυγχάνουμε ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα για να κυκλοφορήσει ο νυχτερινός αέρας στο σπίτι. Κι αν αναρωτιέστε τι γίνεται με την ασφάλεια, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, μια λύση είναι να τα αφήνουμε ανοιχτά όσο είμαστε ξύπνιοι. Όταν θα πέσουμε για ύπνο, αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά και κατεβάζουμε τα παντζούρια, αφήνοντας όσο το δυνατό περισσότερες γρίλιες ανοιχτές. Αν έχουμε τη δυνατότητα, βάζουμε κιγκλιδώματα ασφαλείας για να μπορούμε να τα αφήνουμε ανοιχτά.
Συνήθως οι πιο δροσερές ώρες είναι οι πρώτες πρωινές (4.00-6.00). Ο νυχτερινός αερισμός εκείνες τις ώρες είναι ο πιο ευεργετικός.

  • Κατά τη διάρκεια των πολύ ζεστών ημερών, αν διατηρούμε τις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα κλειστά και τα ανοίγουμε τις τελευταίες απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες πρωινές, επιτυγχάνουμε αερισμό του κτιρίου με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες της νύχτας, διώχνοντας τη ζέστη που έχει αποθηκευτεί τη μέρα.
  • Αν παράλληλα καταβρέχουμε το μπαλκόνι, τη βεράντα, την αυλή μπροστά από τα ανοίγματα και ποτίζουμε τα φυτά που έχουμε, όταν ανοίγουμε τις πόρτες, καταφέρνουμε να μπει ακόμα πιο δροσερός αέρας στα σπίτια μας.
  • Αν το κτίριο όπου κατοικούμε ή εργαζόμαστε έχει φεγγίτες ή παράθυρα με ανάκλιση, προτιμάμε να τα ανοίγουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας (όταν δεν έχει καύσωνα) και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο θερμός αέρας που είναι ελαφρύτερος ανεβαίνει προς τα πάνω. Ανοίγοντας το φεγγίτη, ο πιο θερμός αέρας που βρίσκεται στο κτίριο βγαίνει προς τα έξω.
  • Αν ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές, θα πετύχουμε καλύτερες εσωτερικές θερμοκρασίες και δεν χρειαζόμαστε εντατική χρήση του κλιματιστικού.

Πληροφορίες: "Περιβαλλοντικές Δράσεις για Ανήσυχους Ανθρώπους"


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.