Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Αιματολογική εξέταση για την εφηβική κατάθλιψη

Αιματολογική εξέταση για την εφηβική κατάθλιψη

Μια φιλόδοξη έρευνα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόις. Επιστήμονες, για πρώτη φορά, μελετούν την διάγνωση της κατάθλιψης στην εφηβεία μέσα από αιματολογικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε εφήβους, καταθλιπτικούς και μη, αναλύοντας δείγματα αίματος και ελέγχοντας 26 γενετικούς και άλλους βιο-δείκτες, που είχαν ήδη εντοπιστεί από προηγούμενες έρευνες.

Η έρευνα έδειξε ότι 11 από αυτούς τους δείκτες στο αίμα μπορούν να διακρίνουν κάποιον έφηβο που έχει κατάθλιψη, από κάποιον που δεν έχει. Επιπλέον, 18 από τους 26 δείκτες μπορούν να διακρίνουν κάποιον που έχει μόνο κατάθλιψη από κάποιον που έχει και διαταραχή άγχους. Οι 11 γενετικοί δείκτες αντιστοιχούν στον έλεγχο 11 συγκεκριμένων γονιδίων.

Αν το τεστ, που βασίζεται σε γενετικούς δείκτες, αποδειχθεί αποτελεσματικό, τότε θα επιτρέπει μία αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης του εφήβου, καθώς οι υπάρχουσες διαγνωστικές μέθοδοι είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές και βασίζονται στην κρίση των γιατρών, που αξιολογούν τα συμπτώματα.

To υπό δοκιμή τεστ αίματος φαίνεται ότι μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε όσους έχουν μόνο σοβαρή κατάθλιψη και σε όσους αυτή συνδυάζεται με αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικά για τους εφήβους καθώς σε αυτή την ηλικία είναι πιο δύσκολη η διάγνωση της κατάθλιψης, λόγω των συχνών εναλλαγών στην ψυχική τους διάθεση που προκαλούν οι ορμονικές μεταβολές.

Οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά της κατάθλιψης κυμαίνονται από 2%- 4% στην προεφηβική περίοδο, μέχρι 10%- 20% στο τέλος της εφηβείας, ενώ το ποσοστό μπορεί να φθάσει μέχρι και το 25% μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια και στις νέες γυναίκες παρά στα αγόρια και στους νέους άνδρες.

Όταν η κατάθλιψη πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία, είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί, από ό,τι όταν εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε ένα ενήλικο. Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη, χωρίς όμως αυτή να διαγιγνώσκεται έγκαιρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμπλακούν στην χρήση ναρκωτικών ουσιών, να έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας κ.ά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.