Αρχική InfoMommy Υγεία Μήπως υπάρχει αμίαντος στο σπίτι σας; Κίνδυνοι και λύσεις προστασίας

Μήπως υπάρχει αμίαντος στο σπίτι σας; Κίνδυνοι και λύσεις προστασίας

Για το θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως κατηγορούνται οι ίνες αμιάντου. Η χρήση του στην ΕΕ έχει απαγορευθεί από το 2005. Στην Γερμανία έχουν κατηγορήσει τον αμίαντο ως αιτία για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου), πνευμονοκονίαση αμιάντου, καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων και ασθένειες του υπεζωκότα. Σε πολλές χώρες του κόσμου όμως ο αμίαντος συνεχίζει να χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο όπως στη Ρωσία, στην Κιργιζία, το Καζαχστάν, την Κίνα, αλλά και στον Καναδά. Αυτές οι χώρες διαθέτουν σήμερα τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αμιάντου. Στην ιστοσελίδα της Ελληνογερμανική Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων & Περιβαλλοντικών εφαρμογών SUK, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός  Νίκος Κλεισιώτης* εξηγεί τι είναι ο αμίαντος και γιατί είναι επικίνδυνος:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ O ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Ο αμίαντος (asbestos) είναι ένα ινώδες μετάλλευμα, σκληρό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, απρόσβλητο από χημικές δράσεις που υπάρχει σε αφθονία στο στερεό φλοιό της γης. Ο αμίαντος διαθέτει αντοχή και ελαστικότητα, αντίσταση στα οξέα και μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα.

Σήμερα ο αμίαντος χρησιμοποιείται σε πάνω από 3.000 εφαρμογές όπως υφαντική, σχοινιά, χαρτί, μονωτικά υλικά, διηθητικές μεμβράνες, ενδύματα ασφαλείας, αυλαίες θεάτρων, προστατευτικές ταπετσαρίες, στην ηλεκτρολογία, στις μονώσεις σωληνώσεων, κλιβάνων, λεβήτων, σε πλοία και εργοστάσια. Κυρίως, όμως έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων αμιαντοτσιμέντου, τα οποία απορροφούν το 80% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής αμιάντου π.χ. φύλλα ΕΛΛΕΝΙΤ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων, λόγος για τον οποίο πολλά κτίρια και σπίτια περιέχουν αμίαντο στα κατασκευαστικά τους υλικά.

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ;
Η έκθεση σε αναπνεύσιμες ίνες αμιάντου (διαμέτρου μικρότερης των 3μm), είναι δυνατόν να προκαλέσει διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση) που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα.
Για τον λόγο αυτό η κοινοτική νομοθεσία έχει κατατάξει τον αμίαντο στην κατηγορία των επικινδύνων υλικών και συνιστά την σταδιακή απομάκρυνσή του. Εξ άλλου σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005.

Ομάδες υψηλού κινδύνου σήμερα είναι οι άνθρωποι που εκτελούν εργασίες επισκευών κτιρίων και οι εργαζόμενοι σε ναυπηγεία. Δεδομένου όμως ότι, όπως προαναφέρθηκε, ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων, εκτεθειμένοι σε κίνδυνο είναι οι μαθητές, οι καθηγητές και το εν γένει νοσηλευτικό προσωπικό.
Εξ άλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αμίαντο στο ίδιο τους το σπίτι και γι΄ αυτό πρέπει να γνωρίζουν από τι κινδυνεύουν και πως θα προστατευθούν.

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός- Παθολόγος, επισημαίνει τις ασθένειες τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη αμίαντου στο σπίτι μας:

"Ο αμίαντος είναι μία ανόργανη σκόνη που χρησιμοποιήθηκε ευρέως πριν το 1980 στην οικοδομή.  Σήμερα, η έκθεση στον αμίαντο αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι ορισμένοι εργάτες σε ναυπηγεία, σωληνώσεις και μονώσεις, εργαζόμενοι σε κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων. Όσον αφορά τις περιπτώσεις κτιρίων που περιέχουν αμίαντο στο δομικά τους υλικά (π.χ. παλαιά σχολικά κτίρια), στα οποία δεν γίνονται εργασίες που προκαλούν διασπορά αμιάντου, ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους είναι ελάχιστος ή μηδενικός.
Οι σοβαρές βλάβες που προκαλεί ο αμίαντος είναι :

1. Αμιάντωση
Πρόκειται για οξεία διάμεση ίνωση. Υπάρχει προοδευτικώς εξελισσόμενη ίνωση, με δύσπνοια κυάνωση ή πληκτροδακτυλία (δάκτυλα χεριού σαν πλήκτρα τυμπάνου).
2. Καρκινώματα
Τα αναπτυσσόμενα από αμίαντο καρκινώματα εντοπίζονται στον πνεύμονα, στην κοιλιακή περιτοναϊκή κοιλότητα ή στον πλευρικό υπεζωκότα. Η περίοδος της έκθεσης μπορεί να είναι αρκετά βραχεία (λιγότερο από ένα δύο χρόνια) και να εντοπίζεται στο μακρινό παρελθόν (πάνω από είκοσι χρόνια).
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την θέση της προσβολής και είναι δύσπνοια, βήχας, πόνος στις πλευρές, κοιλιακός πόνος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως :
•   Είναι πολύ σημαντική η σωστή τακτική ιατρική προληπτική παθολογική εξέταση και η ένταξη σε προληπτικά προγράμματα αυξημένης επαγρύπνησης. Μην αμελήσετε να δώσετε λεπτομερές ιστορικό στον ιατρό αναφορικά με τον τρόπο ζωής σας και την επαγγελματική σας δραστηριότητα στο παρόν, στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν σας.
•  Υπάρχει άθροιση των καταστρεπτικών συνεπειών από τον αμίαντο και το κάπνισμα. Εάν είχατε ή έχετε έκθεση σε αμίαντο, διακόψτε άμεσα το κάπνισμα.
• Η διάγνωση των βλαβών γίνεται με ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις.


ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟΥΧΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

"'Υστερα από την αφαίρεση αμιάντου σε πάνω από 100 σχολεία ανά την επικράτεια, διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα στα σπίτια των ιδιωτών είναι ακόμα μεγαλύτερο" μας λέει ο Νίκος Κλεισιώτης – εκπρόσωπος εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης αμιάντου, αφού σε κάθε χωριό ή κωμόπολη αποτελούσε παλαιότερα την εύκολη λύση για κάθε νοικοκυριό.

Η πιο διαδεδομένη μορφή αμιάντου, συνήθως σε παλαιότερης κατασκευής σπίτια είναι το γνωστό σε όλους ΕΛΛΕΝΙΤ.
Οι κίνδυνοι στο σπίτι προκαλούνται όταν τα αμιαντούχα υλικά λόγω παλαιότητας, φθοράς, ζημίας, καθαρισμού ή ανακατασκευής θρυμματιστούν ή ξεφλουδίσουν. 'Oταν συμβεί αυτό, οι μικροσκοπικές ίνες αμιάντου απελευθερώνονται στον αέρα και τότε είναι δυνατόν κανείς να τις εισπνεύσει από τη μύτη ή το στόμα. Οι ίνες μπορούν επίσης να προσκολληθούν στα ρούχα, τα εργαλεία και το δέρμα απ' όπου πολύ εύκολα μετά θα μπορούσαν πάλι να απελευθερωθούν.
Πάντως ο καθαρισμός, η αναδιαμόρφωση, η σφυρηλάτηση, η διάτρηση, το πριόνισμα, το βούρτσισμα, το ξεσκόνισμα, το ξύσιμο και το τρίψιμο είναι δυνατόν να αποδεσμεύσουν ποσότητες ινών αμιάντων ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΡΩ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΑΞΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟ;
Σπίτια στα χωριά και στις πόλεις με υπόστεγα και αποθήκες στην αυλή, μικρά κτίσματα στον κήπο, κοτέτσια και άλλα κτίσματα εμπεριέχουν με τη μορφή αμιαντοσανίδων ή πλακών το βλαβερό αυτό υλικό.
Σε πολλά κτίσματα, τα αμιαντούχα υλικά ξεθωριάζουν και απελευθερώνουν με ευκολία τις επικίνδυνες ίνες στον αέρα.

Στην Ελλάδα ΕΛΛΕΝΙΤ χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη κατασκευή ενός απλού στεγάστρου. Ακόμα αμίαντο μπορεί να βρει κανείς σε πλακάκια δαπέδου από βινύλιο, στις μονώσεις σωλήνων ζεστού νερού ή ατμού, στις καμινάδες αλλά και στις φλάντζες που υπάρχουν σε πολλές πόρτες. Επίσης στις σόμπες, τους φούρνους και μερικές φορές ακόμα και στα βότσαλα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

Η συνηθέστερη μορφή αμιάντου στα σπίτια που είναι γνωστή σε όλους και εύκολα αναγνωρίσιμη είναι το αμιαντοτσιμέντο (κυματοειδή φύλλα ΕΛΛΕΝΙΤ). Το ΕΛΛΕΝΙΤ είναι γκρι, πολλές φορές όμως είναι βαμένο και με άλλα χρώματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΩΘΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Γενικά, εάν το υλικό είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται σε μέρος που δεν πλησιάζουν άνθρωποι, τότε μπορεί κατ΄ αρχήν να διατηρηθεί το υλικό στη θέση του, αφού λάβουμε κάποια μέτρα για τη προστασία των άλλων π.χ. να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πλησιάσουν μικρά παιδιά, δεν θα προκληθούν φθορές, ζημίες και δεν θα θρυμματιστούν τα υλικά. Εάν πιστεύετε ότι το υλικό είναι πιθανό να κτυπηθεί και να τριφτεί και γενικότερα αν κοντά σε αυτό υπάρχουν ανθρώπινες ζωές τότε συνιστάται να αναθέσετε σε εξειδικευμένη εταιρεία την αφαίρεση του υλικού ώστε να μειώσετε την έκθεσή σας στο κίνδυνο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με τον εντοπισμό και την αφαίρεση του αμιάντου και είναι καταχωρημένες στο μητρώο του ΥΠΕΧΩΔΕ ως εταιρείες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων και αμιάντου διαθέτουν δε σχετική άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τόσο για την συλλογή, όσο και για την εξαγωγή του. Οι εταιρείες αυτές στέλνουν έναν καταρτισμένο επαγγελματία (συνήθως χημικό μηχανικό) για να ερευνήσει το σπίτι. 'Ενας επαγγελματίας του είδους ξέρει πού να ψάξει για τον αμίαντο, πώς να πάρει τα κατάλληλα δείγματα και ποιες διορθωτικές ενέργειες θα είναι οι αποτελεσματικότερες. Τέλος όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης του αμιάντου, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα παραλάβει πιστοποιητικό νόμιμης διάθεσης το οποίο και απαιτείται από την οικεία υπηρεσία πολεοδομίας ώστε να ολοκληρωθούν σύννομα οι εργασίες αντικατάστασης οικοδομικών στοιχείων που περιείχαν αμιαντούχα υλικά.

Πάντως η αφαίρεση και απομάκρυνση του αμιάντου από ένα σπίτι, όταν αυτή αποφασισθεί, είναι γενικά μια περίπλοκη και επικίνδυνη εργασία κατά την οποία θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Κατά τις εργασίες θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:

  • Οι εργάτες πρέπει να φορούν ειδικές μάσκες αναπνοής με φίλτρα, γάντια και ειδικές στολές
  • Πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικές ηλεκτρικές σκούπες HEPA για την απορρόφηση των ινών
  • Ο χώρος εργασίας πρέπει να καλύπτεται με πολυπροπυλένιο
  • Το συνεργείο πρέπει να έχει μαζί του συσκευές μέτρησης ινών αμιάντου
  • Ο αμίαντος μετά την αποξήλωση πρέπει να τοποθετείται σε ειδικές συσκευασίες και να οδηγείται σε αδειοδοτημένους χώρους υγειονομικής ταφής στο εξωτερικό.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ
Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα της διαχείρισης του αμιάντου που αφαιρείται από τα κτίρια, αφού δεν επιτρέπεται η ταφή του σε ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, το κόστος διαχείρισης προς το παρόν παραμένει υψηλό, αφού "πληρώνουμε" τη μεταφορά του στη Γερμανία. Το "ξήλωμα" του αμιάντου κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας κοστίζει περίπου 35 ΕΥΡΩ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μεταφορά του στους ειδικούς χώρους ταφής στη Γερμανία 1,5 ΕΥΡΩ / κιλό. Στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατόν να συνδυασθεί η αποξήλωση αμιάντου με την αντικατάσταση του από νέα δομικά υλικά, είναι δυνατόν να μειωθεί το συνολικό κόστος όταν αυτή η υπηρεσία προσφέρεται συνολικά από την ίδια εξειδικευμένη εταιρεία.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΕΝΙΤ

Οι "πλέον" γνωστές κυματοειδείς πλάκες επικάλυψης τώρα με νέα οικολογική σύσταση χωρίς αμίαντο, με δυνατότητα ακόμα ευκολότερης εφαρμογής και υψηλότερες μηχανικές αντοχές.

Χρήσεις:

Χρησιμοποιούνται για κάθε είδους επικάλυψη πλευρική ή στεγών. Ιδανικές για πρωτότυπους και καλαίσθητους φράχτες όπως επίσης και για υπόστρωμα σε στέγη κεραμιδιών, για χρήση σαν παραμένων ξυλότυπος κ.λπ.

Πλεονεκτήματα:

Οι πλάκες κέραμος προσφέρουν μία στερεή, γρήγορη, εύκολη και οικονομική κατασκευή για μία ζωή. Μας δίνουν κατασκευές με απόλυτη στεγανότητα, ηχομόνωση, αντοχή σε φωτιά και παγετό και αυξημένες μηχανικές αντοχές. Δεν διαβρώνονται, δεν χρειάζονται συντήρηση είναι πολύ οικονομικές και 100% οικολογικές. Μπορούν εύκολα να βαφούν σε οποιοδήποτε χρώμα και να αποκτήσουν ακόμα πιο ευχάριστη εμφάνιση. Επίσης προσφέρεται πλήρης γκάμα εξαρτημάτων.

 

*Νίκος Κλεισιώτης (ηλεκτρολόγος μηχανικός) είναι επικεφαλής της ADAO Greece (Asbestos Disease Awareness Organization), Δ/νων Σύμβουλος της SUK ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, μέλος ARCA (Asbestos Removal Contractors Association) και ΠΑΣΕΠΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Διαχείρισης Αποβλήτων) τηλ. 210-9719180ΑΜΙΑΝΤΟΣ

*Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά : 2106252770
E mail amoschovaki@yahoo.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.