Αρχική InfoMommy Υγεία Ανακάλυψαν τεχνική ακριβούς αφαίρεσης καρκινικών κυττάρων από τις ωοθήκες

Ανακάλυψαν τεχνική ακριβούς αφαίρεσης καρκινικών κυττάρων από τις ωοθήκες

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι νόσος κατά την οποία κακοήθη κύτταρα αναπτύσσονται στους ιστούς των ωοθηκών και δημιουργούν όγκους. Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να ξεκινήσει από τα κύτταρα του επιθηλίου στην εξωτερική επιφάνεια των ωοθηκών, από τα αρχέγονα γεννητικά κύτταρα που παράγουν τα ωάρια ή από τα κύτταρα του στρώματος που συγκρατούν τις ωοθήκες ή παράγουν ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερόνη).

Για πρώτη φορά στα ιατρικά δεδομένα κατέστη δυνατή η χειρουργική αφαίρεση με μεγάλη ακρίβεια των καρκινικών κυττάρων από τις ωοθήκες της μήτρας. Τη δυνατότητα αυτή που αποκλείει την επανεμφάνιση του καρκίνου δίνει η νέα τεχνική που ανακάλυψαν Έλληνες ερευνητές. Οι απεικονιστικές τεχνικές (ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία, υπολογιστική τομογραφία, υπέρηχοι κ.α.) που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα, βοηθούσαν τους γιατρούς στον εντοπισμό του όγκου και τον υπολογισμό του μεγέθους του χωρίς να επιτρέπουν τον ακριβή διαχωρισμό των καρκινικών κυττάρων από τα υγιή. Η νέα όμως τεχνική δίνει αυτή τη δυνατότητα καθιστώντας αποτελεσματική την εγχείριση αφαίρεσης του καρκίνου ιστού.

Η τεχνική μοριακής απεικόνισης κάνει τα καρκινικά κύτταρα να λάμπουν επιτρέποντας στους γιατρούς το διαχωρισμό τους από τα υγιή κύτταρα. Ο διαχωρισμός αυτός επιτεύχθηκε με την ενδοφλέβια χορήγηση ειδικής ουσίας και πρόσδεση ενός μορίου φθορίζουσας ουσίας στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα να λάμπουν υπό το φως ειδικής κάμερας.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας (και του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Κέντρου Χέλμχολτς στη Γερμανία) Βασίλης Ντζιαχρήστος «μέχρι τώρα έπρεπε να βασιστούμε μόνο στο ανθρώπινο μάτι για να εντοπίσουμε τον καρκινογόνο ιστό ή σε μη εξειδικευμένες χρωστικές ουσίες που χρωμάτιζαν τόσο τα επιμέρους καρκινικά κύτταρα όσο και τον (υγιή) αγγειακό ιστό. Τώρα πια ακολουθούμε ακριβείς μοριακές ενδείξεις και όχι απλώς την φυσιολογία. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα στους γιατρούς για να αφαιρέσουν τα καρκινικά κύτταρα στο χειρουργείο σε πραγματικό χρόνο».

Σε δέκα επεμβάσεις που έγιναν σε γυναίκες ηλικίας 41-76 χρόνων κατά την πρώτη κλινική δοκιμή, οι γιατροί αφαίρεσαν όγκους μικρότερους του ενός χιλιοστού (30 φορές μικρότερους σε σχέση με τους μικρότερους όγκους που ενοπίζει η συμβατική χειρουργική τεχνική). Η νέα τεχνική επέτρεψε στους γιατρούς να αφαιρέσουν συγκεκριμένα 34 όγκους ενώ η συμβατική χειρουργική ιατρική θα εντόπιζε μόνο εφτά.

Οι ερευνητές παρουσίασαν την μελέτη τους στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine». Οι κλινικές δοκιμές πάντως πρόκειται να συνεχιστούν για να διαπιστωθεί επίσης η κατάσταση της υγείας των ασθενών μετά την επέμβαση σε πέρασμα χρόνου.

Από όλους τους καρκίνους στα γυναικολογικά ο καρκίνος στις ωοθήκες εντοπίζεται πιο δύσκολα και γι’ αυτό προκαλεί τους περισσότερους θανάτους. Η ανακάλυψη της νέας αυτή τεχνικής είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας μετά την επέμβαση, ώστε να εξαλειφθούν όσα καρκινικά κύτταρα έχουν απομείνει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.