Αρχική InfoTeens Υγεία Γονείς: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την αντισύλληψη στην εφηβεία (Α΄μέρος)

Γονείς: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την αντισύλληψη στην εφηβεία (Α΄μέρος)

Είναι πλέον διαπιστωμένο και αδιαμφισβήτητο ότι τα παιδιά λαμβάνουν πολλαπλά μηνύματα και εικόνες με σεξουαλικά «υπονοούμενα» από νωρίς στην παιδική ηλικία. Αυτά προέρχονται από διαφημίσεις στον δρόμο, στα έντυπα, εκπομπές στην τηλεόραση και σίγουρα στο διαδίκτυο. Η πλειοψηφία των γονέων αδυνατούν να ελέγξουν πλήρως τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδία τους. Επιπλέον νιώθουν ιδιαίτερα άβολα να εξηγήσουν ζητήματα σεξουαλικού περιεχομένου σε προεφηβικές ηλικίες.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται προφανής η αναγκαιότητα της σεξουαλικής αγωγής από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία πρέπει να ξεκινούν σίγουρα σε πολύ μικρή ηλικία.

Απαντά ο κ. Παντελής Τσίμαρης, Υπεύθυνος Τμήματος Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας, Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

Για όλα τα ζητήματα γύρω από το σεξ αλλά και για την αντισύλληψη θα πρέπει να ξεκινήσουν να το κάνουν -η μητέρα στο κορίτσι και ο πατέρας στο αγόρι;
Τα «ζητήματα γύρω από το σεξ» πρέπει να παρουσιάζονται στα παιδιά μέσα από μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων επιστημόνων. Σε αυτή την ομάδα ιδανικά πρέπει να περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι ταυτόχρονα με ενημερωμένους και εκπαιδευμένους γονείς. Η ενημέρωση για την αντισύλληψη μπορεί και πρέπει να ξεκινά μέσα από αυτά τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αλλά οι τελικές αποφάσεις των εφήβων στην επιλογή τους, πρέπει να καθοδηγούνται και να ελέγχονται από ειδικούς παιδογυναικολόγους ή γυναικολόγους ασχολούμενους με τον οικογενειακό προγραμματισμό. Οι επιστήμονες αυτοί, πέραν της ενδελεχούς ενημέρωσης, είναι σε θέση να ελέγχουν τις πιθανές αντενδείξεις και παρενέργειες της κάθε αντισυλληπτικής μεθόδου.

Πως θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά για τις υπάρχουσες μεθόδους αντισύλληψης και τη σωστή χρήση τους; Από κάποιον ειδικό (π.χ. τον γυναικολόγο της μαμάς), από βιβλία, από το internet ή από τις εμπειρίες και τις γνώσεις των γονιών;
Τα παιδιά θα έπρεπε να διδάσκονται τις βασικές αρχές της αντισύλληψης μέσα από εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα. Οι γονείς οφείλουν να είναι εκτενώς ενημερωμένοι για αυτές τις βασικές αρχές αντισύλληψης αλλά δεν πρέπει να καθοδηγούν τις επιλογές των εφήβων παιδιών τους. Την αντισυλληπτική μέθοδο που θα εφαρμόσει ο έφηβος, στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής του, πρέπει να την συναποφασίζει κατόπιν μια διαπροσωπικής συνέντευξής του, με έναν ειδικό σε θέματα εφηβικής αντισύλληψης. Η συνέντευξη αυτή θα περιλαμβάνει ένα ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του/της εφήβου, μια εκτενή ενημέρωσή του για κάθε μέθοδο, ενώ ΔΕΝ θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από μια ιατρική εξέταση. Η τελευταία (η ιατρική εξέταση) αποτελεί μια ιδιαιτέρως στρεσογόνο διαδικασία για τις έφηβες και έτσι οι τελευταίες αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε μια ανάλογη συζήτηση-συνέντευξη.

Πως θα ενημερώσουμε τους νέους για το τι μπορούν να κάνουν αν συμβεί κάποιο ατύχημα με το προφυλακτικό ή πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη -μια που πολλές εκτρώσεις γίνονται σε έφηβες- ζητώντας βοήθεια από τους γονείς ή το γιατρό τους;
Κάθε έφηβη η οποία ξεκινά την σεξουαλική ζωή της πρέπει να γνωρίζει ότι η χρήση του προφυλακτικού, της παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας όταν εφαρμοσθεί σωστά αλλά παράλληλα εγκυμονεί και τον κίνδυνο ατυχήματος κατά την χρήση του (ρήξη - «σπάσιμο» του προφυλακτικού). Ευτυχώς το ατύχημα αυτό διορθώνεται εύκολα με το «χάπι της επόμενης ημέρας». Η επείγουσα αντισύλληψη, όπως αλλιώς ονομάζεται το χάπι της επόμενης ημέρας, πρέπει να εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως ιατρικής συμβουλής, άμεσα μετά από μια αποτυχημένη χρήση του προφυλακτικού. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι η συχνή χρήση της επείγουσας αντισύλληψης καταδεικνύει ότι δεν γίνεται σωστή χρήση του προφυλακτικού και θα πρέπει να αναζητηθεί συμβουλευτική ενημέρωση της εφήβου από εξειδικευμένο ιατρό για επιλογή μιας καταλληλότερης μεθόδου.

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια λύση επείγουσας αντισύλληψης, αλλά δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
 Το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελεί την πλέον γνωστή μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης σε χρόνια βάση. Η χρήση του πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει διαπιστωμένη αποτυχία της εφαρμοζόμενης αντισυλληπτικής μεθόδου («σπάσιμο» του προφυλακτικού, αποτυχία έγκαιρης απόσυρσης του άρρενος προ της εκσπερμάτωσης, μη λήψη περισσοτέρων από 2 συνεχόμενων αντισυλληπτικών δισκίων σε έναν καταμήνιο κύκλο, κ.α.). Η λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας, έχει κατά περιόδους δαιμονοποιηθεί και του έχουν αποδοθεί φοβερές και τρομερές παρενέργειες. Δεν επιφέρει κανένα απολύτως πρόβλημα στον καταμήνιο κύκλο της λήπτριας και είναι ιδιαίτερα ασφαλής μέθοδος. Παροδικά μπορεί να παρατηρηθεί μια σταγονοειδής κολπική αιμόρροια αλλά και αυτή τελειώνει με την έλευση της εμμήνου ρύσεως. Το χάπι αυτό εμπεριέχει μια ποσότητα ανδρογόνου (ορμόνης) και δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή πριν την λήψη του. Η επαναλαμβανόμενη συχνή χρήση του καταδεικνύει, όπως προαναφέρθηκε, την ανάγκη εφαρμογής μιας επιτυχέστερης αντισυλληπτικής μεθόδου σε σχέση με την ήδη εφαρμοζόμενη. Το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελεί επικουρική και όχι κύρια μέθοδο αντισύλληψης.

Έρευνες δείχνουν ότι τα αγόρια ανοίγονται και μιλάνε πολύ πιο δύσκολα από τα κορίτσια, συχνά δεν είναι κοντά στους πατεράδες τους, έχουν πολλούς φόβους, π.χ. την ομοφυλοφιλία, δεν ενημερώνονται επαρκώς, δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια από γιατρούς κλπ. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στην αντισύλληψη σε ένα αγόρι από ότι σε ένα κορίτσι;
Η ενημέρωση για την αντισύλληψη πρέπει να ξεκινά ταυτόχρονα και στα δύο φύλα (αγόρια & κορίτσια) στα προεφηβικά έτη, μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες και με την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού. Η ενημέρωση και των δύο φύλων πρέπει να είναι πανομοιότυπη και ο κατάλληλα ενημερωμένος γονέας ανεξαρτήτως φύλου μπορεί να συμβουλεύσει ορθά & εποικοδομητικά το παιδί του.
Πως θα καταλάβει ο γονιός ότι το παιδί του είναι έτοιμο να αρχίσει την σεξουαλική του ζωή;
Δύσκολα ένας γονιός μπορεί να αποδεχθεί την ηλικιακή και συναισθηματική επάρκεια του παιδιού του προκειμένου να επικροτήσει την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του, ειδικά εάν πρόκειται για κορίτσι. Αντίθετα για τα αγόρια δέχονται ευκολότερα την ιδέα της έναρξης της σεξουαλικής ζωής, ενώ δεν πιστεύουν στην επάρκεια της γνώσης τους, απλά τους καθησυχάζει η ιδέα ότι δεν θα εμπλακούν σε μία τραυματική ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα νεαρό κορίτσι τα αντισυλληπτικά χάπια;
Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μίας έφηβης θα ήταν ιδανικό να συνδυαστεί με την έναρξη λήψης των αντισυλληπτικών δισκίων(ΑΔ). Τα ΑΔ μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια αμέσως μετά την εμμηναρχή (έναρξη της εμμήνου ρύσεως) αρκεί να προηγηθεί η λήψη ενός ενδελεχούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, από έναν επαγγελματία υγείας. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, προ της ενάρξεως λήψης των ΑΔ, πρέπει να διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος αίματος. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί ότι τα ΑΔ δεν πρέπει να αποτελούν την μοναδική αντισυλληπτική μέθοδο στην εφηβεία.

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος αντισύλληψης για έναν/μια έφηβο;
 Η καταλληλότερη μέθοδος αντισύλληψης για την εφηβική περίοδο είναι αυτή στην οποία ο/η έφηβος εκδηλώνουν την μέγιστη συμμορφωσιμότητα, ταυτόχρονα με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Το ανδρικό προφυλακτικό πέραν της αντισύλληψης προσφέρει μοναδική προστασία και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Δυστυχώς στην εφηβική περίοδο έχει αποδειχθεί μεγάλο ποσοστό λανθασμένης εφαρμογής του προφυλακτικού και υψηλό ποσοστό αποτυχίας στην αντισύλληψη. Ιδανικός συνδυασμός αντισυλληπτικών μεθόδων έχει προταθεί από την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής & Νεανικής Γυναικολογίας, σύμφωνα με την οποία, στα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής ζωής των εφήβων, πρέπει να χρησιμοποιείται το ανδρικό προφυλακτικό (προστασία από τα ΣΜΝ) και το ΑΔ (προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη) ταυτόχρονα.
Αν τελικά προκύψει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τι θα πρέπει να κάνει ο γονιός;
Η κύηση στην εφηβεία αποτελεί μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για την έφηβη αλλά και για το περιβάλλον της. Αδιαμφισβήτητα, των αποφάσεων για αυτή την κύηση, πρέπει να προηγείται μια συμβουλευτική, υποστηρικτική και ενημερωτική διαδικασία από μία ομάδα γιατρών στην οποία περιλαμβάνεται εξειδικευμένος παιδογυναικολόγος, ψυχολόγος, γενετιστής και εφηβίατρος. Στην διαδικασία αυτή ο ρόλος και η ενεργός συμμετοχή των γονέων είναι πρωταρχικής σημασίας.

  • Σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει άρθρο του Κου Παντελή Τσίμαρη, Υπεύθυνου Τμήματος Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας, Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ για τις απορίες των ΕΦΗΒΩΝ γύρω από το θέμα της αντισύλληψης!

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.