Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Ας γνωρίσουμε τους πρώτους πολιτισμούς

Ας γνωρίσουμε τους πρώτους πολιτισμούς

Οι άνθρωποι άμαθαν να εξημερώνουν ζώα και να καλλιεργούν εδάφη στη Μεσοποταμία, πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια.
Σταδιακά, τα χωριά εξελίχθηκαν σε πολύβουες κωμοπόλεις και πόλεις. Μερικές πόλεις κατέκτησαν άλλες, δημιουργώντας χώρες και ολόκληρες αυτοκρατορίες.
Οι άνθρωποι έμαθαν να γράφουν, να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς, να εμπορεύονται τα προϊόντα, να κυβερνούν και να θεσπίζουν νόμους.
Αυτοί ήταν οι πρώτοι πολιτισμοί στον κόσμο.

Στη Σουμερία, εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό Ιράκ, δημιουργήθηκαν ισχυρές πόλεις. Οι άνθρωποιέκαναν εμπόριο τσξιδεύοντας στα ποτάμια και έτσι απέκτησαν δύναμη. Έχτισαν πολλές μεγάλες πόλεις και χρησιμοποιούσαν σκλάβους για τις εργασίες τους.

Σουμέριοι άρχοντες με ενώτια και διακοσμητικές ταινίες στα μαλλιά.

Οι Ασσύριοι ήταν ένας λαός της Μεσοποταμίας που κατέκτησε πολλά εδάφη από το 1100 μέχρι το 600 π.Χ. Ο ασυγκράτητος στρατός τους ορμούσε στα τείχη των πόλεων με τοξότες, σκάλες, πύργους και πολιορκητικούς κριούς. Οι Ασσύριοι βασιλιάδες έχτισαν περίφημα παλάτια με βιβλιοθήκες και κήπους.

Διάβασε κι αυτό!
Μερικές από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο έγιναν στο Ιράκ πριν από 5.000 χρόνια. Τα πρώτα γράμματα ήταν σημάδια που πιέζονταν πάνω σε μαλακό πηλό, ενώ τα πρώτα κάρα χρησιμοποιούσαν βαρείς ξύλινους τροχούς.


* Το έπος του Γκιλγκαμές

Πολλοί αγαπημένοι θρύλοι των Σουμερίων μιλούν για τον Γκιλγκαμές, το δυνατό και περήφανο βασιλιά της πόλης Ουρούκ. Σε μία από τις περιπέτειές του, επιτέθηκε στο τέρας Ουμπάντα και σκότωσε τον Ταύρο του Ουρανού που είχε έρθει για να τον καταστρέψει. Ποτέ δεν κατάφερε όμως να ανακαλύψει το μυστικό της αθανασίας.

Πληροφορίες από το βιβλίο "Όλα όσα θέλω να μάθω. Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια", εκδόσεις Susaeta


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.