Αρχική Νέα Αφήστε τα παιδιά σας να λάμψουν με τη μέθοδο μάθησης Kumon

Αφήστε τα παιδιά σας να λάμψουν με τη μέθοδο μάθησης Kumon

Πρόκειται για μία μέθοδο μοναδική και πρωτοποριακή ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή της. Ο στόχος των εκαπιδευτικών που την εφαρμόζουν είναι να δουν τα παιδιά σταδιακά να αναπτύσσουν κάθε ικανότητά τους, να ξεπερνούν κάθε μαθησιακή αδυναμία και να ξεδιπλώνουν το δυναμικό τους μέσα από τη δυνατότητα αυτομάθησης που όλα διαθέτουν. Η φιλοσοφία της μεθόδου έχει ως θεμέλιο λίθο το ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αξίζει ιδιαίτερη υποστήριξη στην ανάπτυξη του. Έτσι, όλες οι ικανότητες θα προωθηθούν και οι αδυναμίες θα ξεπεραστούν.

Η μέθοδος Kumon συνοδεύει κάθε παιδί ξεχωριστά στο δικό του δρόμο μάθησης, στοχεύοντας στο έμφυτο δυναμικό του κάθε παιδιού και παρέχοντάς του εξατομικευμένη υποστήριξη, ανάλογα με τις ικανότητες και δεξιότητές του. Καθοριστικό για το παιδί είναι να μαθαίνει από δική του παρόρμηση. Έτσι ανακαλύπτει τι κρύβεται μέσα του και γοητεύεται από την εξερεύνηση κάθε τι καινούριου. Ταυτόχρονα αποκτά αυτοπεποίθηση, μαθαίνει να βρίσκει λύσεις μόνο του και εξελίσσεται συνεχώς.
Βασικό εργαλείο της μεθόδου είναι τα Μαθηματικά γιατί είναι ένας τομέας με λογική και εύκολα κατανοητή δόμηση. Μπορεί κανείς να δει το επόμενο βήμα και το σωστό αποτέλεσμα.

Όπως μας λέει η κ. Σίσκου, υπεύθυνη του κέντρου Kumon στην Αθήνα, "παρατηρούμε συχνά παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά στην Κumon να στερούνται βασικών γνώσεων δυσανάλογα με τη σχολική τους ηλικία. Καθώς προχωρούν μελετώντας, βελτιώνονται σταδιακά και φτάνουν σ’ ένα επίπεδο ισοδύναμο με τη δική τους σχολική τάξη. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο τα παιδιά ενθουσιάζονται. Το συναίσθημα των παιδιών να θέλουν να γίνουν καλύτερα ισχυροποιείται και έτσι, συνεχίζουν με ενθουσιασμό. Όταν μάλιστα ξεπεράσουν την τρέχουσα διδακτική ύλη της τάξης τους, παρακινούνται ακόμη περισσότερο και θέλουν να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα ακόμη παραπέρα. Γι' αυτό συχνά λέγεται ότι, όταν αποκτώνται οι ικανότητες παρατείνεται το κίνητρο."

Η πρακτική εφαρμογή της μεθόδου Κumon
Σε κάθε μαθητή / μαθήτρια γίνεται ένα διαγνωστικό τεστ, διάρκειας 20 λεπτών περίπου και ορίζεται το σημείο εκκίνησης του μαθητή. Στη συνέχεια διαμορφώνεται ένα πλάνο προόδου, που χαράζει τα βήματα εξέλιξης και τους στόχους, το οποίο φυσικά τροποποιείται ανάλογα με την εξέλιξη του παιδιού.
Η μέθοδος Κumon βασίζεται στην αρχή ότι ένα μικρό πρόγραμμα καθημερινής άσκησης είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από την προσπάθεια αφομοίωσης μεγάλου όγκου ανοργάνωτης ύλης.
Η δαπάνη σε χρόνο δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Το χρονικό αυτό περιθώριο εξαρτάται από τη δυνατότητα συγκέντρωσης και τη μαθησιακή στάση του κάθε παιδιού. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και στη διάρκεια προσαρμογής, που κρατάει 2 με 3 εβδομάδες, αναπτύσσονται η υπομονή, η συγκέντρωση και η αυτοπεποίθηση.

Λιγότερος χρόνος, περισσότερη σιγουριά
Πολλά παιδιά ξέρουν τον τρόπο εφαρμογής στα Μαθηματικά, αλλά χρειάζονται πολύ χρόνο για να βρουν τη λύση. Όσο πιο πολύπλοκο είναι ένα πρόβλημα, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται γι' αυτό. Βάσει του χρόνου που αναλώνει ένα παιδί για να λύσει ορισμένο αριθμό ασκήσεων, διαπιστώνουμε όχι μόνο αν έχει απλά κατανοήσει την ύλη αλλά και αν μπορεί να την εφαρμόσει αβίαστα. Αν το παιδί κατακτήσει με ασφάλεια το μαθησιακό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται, τότε μπορεί με την ίδια επιτυχία να κατακτήσει και την επόμενη βαθμίδα και να νιώσει την ικανοποίηση της επιτυχίας.

Θεμελίωση γνώσεων μέσω της επανάληψης
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της γνώσης και των αντίστοιχων τεχνικών στα Μαθηματικά είναι η εμπέδωση των θεμελιωδών πράξεων της αριθμητικής. Με την καθημερινή άσκηση και τις επαναλήψεις οι βασικές αυτές γνώσεις εδραιώνονται και μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή. Τα παιδιά δεν χρειάζονται πλέον να σκεφτούν πολύ αλλά ξέρουν σχεδόν από ένστικτο πώς να υπολογίσουν κάτι. Η σιγουριά που αποκτούν σταδιακά τα ωθεί να προχωρήσουν στα ανώτερα Μαθηματικά.

Η μέθοδος απευθύνεται σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Ιάπωνα μαθηματικό Toru Kumon από ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και με αφορμή την έλλειψη ενδιαφέροντος για μάθηση του γιου του Takeshi στα χρόνια του δημοτικού. Αργότερα η μέθοδος αναπτύχθηκε παγκοσμίως, έχοντας αυτή τη στιγμή 4,3 εκατομμύρια μαθητές σε 46 χώρες σε όλο τον κόσμο.

"Είναι βαθιά επιθυμία μας να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, μέσω των μαθηματικών Kumon, να αποκτήσουν την εμπειρία να μαθαίνουν στηριζόμενα στις δικές τους δυνάμεις και να ανακαλύπτουν το δρόμο της αυτομάθησης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα παιδιά δε θα εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους όχι μόνο στα μαθηματικά αλλά και σε κάθε πρόβλημα της ζωής τους και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να βρίσκουν λύσεις. Οι μαθητές μας και ειδικά αυτοί που είναι αρκετά προχωρημένοι μέσω της μεθόδου Kumon έχουν αναπτύξει την ικανότητα συγκέντρωσης, την αυτοπεποίθηση τους, την παρακίνηση, το σύνολο των ικανοτήτων τους. Τα παιδιά δε, που εργάζονται με άγνωστη ύλη, μας εκπλήσσουν καθημερινά και μας δείχνουν τελικά ότι το δυναμικό του ανθρώπου είναι τεράστιο."

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Kumon κοστίζει 67 ευρώ το μήνα, με μια εφάπαξ εγγραφή των 25 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες: Kumon Educational Greece,
Αγίου Κων/νου 68, Ηλιούπολη,
τηλ: 2109768040
www.kumon.com.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.