Αρχική Infokids Αποδράσεις Γύθειο-Βαθύ: Εκδρομή σε έναν κόσμο αντιθέσεων

Γύθειο-Βαθύ: Εκδρομή σε έναν κόσμο αντιθέσεων

«…Τη θύμηση της Μάνης,
της πέτρας και του αέρα,
την έπαιρνα πάντα μαζί μου
όπου πήγαινα σαν φυλαχτό…»
Γ. Φτέρης

Ένας από τους γοητευτικότερους τόπους της πατρίδας μας, το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, η Μάνη προσφέρει άφθονη εναλλαγή τοπίων και ικανοποιεί όλα τα γούστα. Η ματιά αφού θαυμάσει την άγρια ομορφιά των πυργόσπιτων, ξεκουράζεται στο λαμπερό γαλάζιο του Βαθύ και του Σκουτάρι.
Με αφετηρία το Γύθειο η το Βαθύ μπορείτε να ανακαλύψετε κάστρα και πύργους που η ιστορία τους ξεκινάει πίσω στο χρόνο και κρύβει διηγήσεις αιώνων, να κολυμπήσετε στα απόμερα ακρογιάλια της Μάνης ή να απολαύσετε ένα γλυκό του κουταλιού και μια πορτοκαλάδα στη δροσιά του βουνού στις παρυφές του Ταΰγετου. Οι εναλλαγές των εικόνων σε αυτές τις κοντινές αποστάσεις είναι τόσο έντονες που θα νομίζετε ότι ταξιδεύετε μέρες!
Ο κόσμος των αντιθέσεων της Μάνης, θα ευχαριστήσει όλη την οικογένεια: Μουσεία, εξαιρετικές διαδρομές για πεζοπορία, τραχιά τοπία, συναρπαστική φύση, ένα ανέγγιχτο περιβάλλον, διάσημες ιστορικές περιοχές και καταγάλανες θάλασσες.

Τι θα δείτε
-Επισκεφθείτε 98 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 που βρίσκονται στη Πελοπόννησο, με τους Θρυλικούς Μανιάτικους Πύργους και τις Πυργοκατοικίες, τα αετοχώρια που είναι σαν κάστρα, τις υπέροχα τοιχογραφημένες Βυζαντινές Εκκλησίες και τους αρχαιολογικούς χώρους.
-Επισκεφθείτε στο Διρό τα ωραιότερα πλωτά σπήλαια του κόσμου, το νεολιθικό Μουσείο του Διρού και το Μουσείο του πύργου Τζαννετάκη στη νησίδα Κρανάη, αλλά και τις υπόγειες ομορφιές σε περισσότερα από 70 σπήλαια που μέχρι στιγμής απολαμβάνουν οι Σπηλαιολόγοι.
-Περπατήστε στα Βυζαντινά, Φράγκικα και Τούρκικα Κάστρα, στα καλντερίμια των παραδοσιακών οικισμών και στα φαράγγια του Ταϋγέτου. Παρατηρήστε τη φύση που λόγω των πολλών ενδημικών φυτών χαρακτηρίζεται "Βοτανικός Παράδεισος". Ανακαλύψτε βυζαντινά εκκλησάκια, πέτρινα γεφύρια και βρύσες, νερόμυλους και ελαιοτριβεία.

-Αφεθείτε στο χάδι του ήλιου κατά το ηλιοβασίλεμα στο Ταίναρο, στο Λιμένι, στη Καρδαμύλη. Απολαύστε τις πεντακάθαρες μικρές παραλίες και τα ακρογιάλια, δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, σύγκλινο, μέλι και βότανα Ταϋγέτου, δίπλες, χόρτα και φρέσκο ψάρι.
-Φιλοξενία και παράδοση, από ανθρώπους που παραμένουν αχάλαστοι, που τηρούν τα παμπάλαια ήθη, που συμβόλαιο είναι ο λόγος τους.

Το Γύθειο
Βρίσκεται 42 χλμ. νότια της Σπάρτης και είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου, όπου υπάγονται και οι οικισμοί Άγιος Κωνσταντίνος, Βουτρούβη, Γυριστά, Λίμνη, Μαρούλια, Πασσαβάς, Πριτσιώτικο και Σελινίτσα. Η πόλη είναι αμφιθεατρικά κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Ακούμαρου (Λαρυσσίου κατά την αρχαιότητα), στο μυχό του Λακωνικού κόλπου.
Συνδέεται οδικά με την υπόλοιπη Μάνη και μέσω θαλάσσης με Νεάπολη, Κύθηρα, Πειραιά και Κρήτη. Στο Γύθειο καταλήγει η εθνική οδός από τη Σπάρτη και ο παραλιακός δρόμος από τη Σκάλα. Από εδώ συνεχίζει ο δρόμος για την Αρεόπολη και τη γνωριμία με τη Μάνη. Στο λιμάνι που πιάνει το φεριμπότ από Πειραιά συνδέει τη νότια Πελοπόννησο με τα Κύθηρα, ενώ λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού, για τα σκάφη αναψυχής και στο καρνάγιο γίνονται επισκευές – συντηρήσεις.
Το Γύθειο έχει κατοικηθεί από τα Προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα του σπηλαίου στη θέση Λακωνίς, κοντά στη πόλη του Γυθείου.
Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Θεός Απόλλωνας φιλονίκησε με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, ο τόπος ονομάσθηκε ‘’Γύη Θεών’’ δηλαδή Γύθειο.
Ήταν το επίνειο και ο ναύσταθμος της αρχαίας Σπάρτης και αργότερα, στη Ρωμαϊκή εποχή και στα χρόνια της Φραγκοκρατίας ένα από τα κυριότερα εμπορικά λιμάνια της νότιας Πελοποννήσου με κατεργασία και εμπόριο πορφύρας, μαρμάρου, κλπ.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια (195 π.χ.) το Γύθειο ήταν η πρωτεύουσα του Κοινού των Ελευθερολακώνων, με πληθυσμό 25.000 κατοίκους. Τότε κατασκευάσθηκαν το θέατρο της πόλης, η ακρόπολή της, τα δημόσια λουτρά, ναοί και αρκετά σπίτια με πλούσιο διάκοσμο και ψηφιδωτά, ενώ η πόλη διακοσμήθηκε με περίτεχνα αγάλματα.
Αργότερα η πόλη καταστράφηκε από σεισμό (το 375 μ.X.) και τμήματα των ερειπίων της αρχαίας πόλεως του Γυθείου βρίσκονται στο βόρειο άκρο της σημερινής πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί να τα δει βυθισμένα στο βυθό της θάλασσας ανατολικά του σταδίου της. Πιο κάτω, στο βάθος του κόλπου, βρίσκονται τα Τρίνησα, το άλλοτε αγκυροβόλι της Σπαρτιάτικης αρμάδας.

Οι σωστικές ανασκαφές μέσα στη πόλη έχουν φέρει στο φως μνημεία σημαντικής αξίας: ψηφιδωτά, δημόσια κτίρια, κατοικίες με ωραία διακοσμητικά ψηφιδωτά δάπεδα, νεκροταφεία, καλή κεραμική, γλυπτά, νομίσματα, επιγραφές κλπ. Πολλά ευρήματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό Μουσείο του Γυθείου.
Περίπου 11 χλμ. ΝΑ είναι τα ερείπια του μεγάλου φράγκικου κάστρου του Πασσαβά, κτισμένο τον 13ο αιώνα και 36 χλμ. προς την ίδια κατεύθυνση τα περίφημα σπήλαια Δυρού.
Ο νεοσύστατος Δήμος Γυθείου, είναι μοναδικός και θαυμάσιος τόπος διακοπών, κέντρο μιας οργανωμένης τουριστικά περιοχής που συνδυάζει μορφές εναλλακτικού τουρισμού, προσφέροντας τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο σύγχρονος τουρίστας σ’ όλα τα επίπεδα.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Γυθείου 27330-22210
Αστυνομία Γυθείου 27330-29140
Λιμεναρχείο Γυθείου 27330-22262
Κέντρο Υγείας Γυθείου 27330-22001
Τροχαία Σπάρτης 27310-89622

Πώς θα φτάσετε
Από Αθήνα για Σπάρτη θα διανύσετε 215 χιλιόμετρα σε 3 περίπου ώρες. Η απόσταση από Σπάρτη για Γύθειο δεν ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. Το τμήμα αυτό της διαδρομής χρειάζεται προσοχή, ιδίως οι μεγάλες ευθείες κοντά στο Ξηροκάμπι, καθώς μετακινούνται βαριά οχήματα από τα κοντινά στρατόπεδα. Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν στο Γύθειο, στο δρόμο για Αρεόπολη λίγο πριν το Χωσάρι.

Το Βαθύ
Πράσινο και γαλάζιο σε απόλυτη αρμονία. Το Βαθύ είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του νομού Λακωνίας, απέραντη, με ψιλή λευκή άμμο, χωρίς απότομο βάθος, περικυκλωμένη από πυκνή βλάστηση. Στον πεντακάθαρο αιγιαλό της, γεννούν κάθε χρόνο τα μικρά τους οι χελώνες καρέτα-καρέτα. Εθελοντές επισημαίνουν τις θέσεις επώασης κι όσοι τυχεροί παραφυλάξουν τη νύχτα, μπορεί να δουν τα νεογνά που κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Ο πληθυσμός που θα συναντήσετε δεν είναι τόσο πολύς που να δυσκολεύσει τη διαμονή και τις επιλογές σας όπως πιθανόν να συμβεί στις πιο πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής. Αυτή είναι η ιδανική επιλογή για μια οικογένεια.
Πώς θα φτάσετε
Από το λιμάνι του Γυθείου ακολουθείστε τον παραλιακό δρόμο. Προσπερνάτε το νησάκι Κρανάη, τις διάφορες διασταυρώσεις που οδηγούν στην πολυσύχναστη παραλία του Μαυροβουνίου και πέφτουμε στον δρόμο Γυθείου – Αρεόπολης. Λίγο μετά το χωριό Νέα Μαραθέα ευδιάκριτο μονοπάτι οδηγεί στο θρυλικό κάστρο του Πασαβά που κτίστηκε το 1254 στ’ απομεινάρια αρχαίας ακρόπολης. Συνεχίζετε τον κεντρικό οδικό άξονα και στα 1000 μέτρα βλέπετε το δρόμο που κατηφορίζει μέσα από ελιές και περιβόλια οπωροφώρων δέντρων για τη όμορφη παραλία Βαθιού – Αγερανού.

Πρόταση: Ένα Μικρό Χωριό... στη θάλασσα
Το «Μικρό Χωριό» είναι ένα παραθαλάσσιο συγκρότημα επιπλωμένων αυτόνομων κατοικιών χτισμένο σε έκταση 25 στρεμμάτων, κατάφυτη απο βαθύσκιωτα δέντρα και αρωματικά φυτά.
Πρόκειται για ενα νεόχτιστο συγκρότημα (2008) που πρωτοπωρεί για τα οικολογικά υλικά του, την εσωτερική διακόσμηση και την ευρυχωρία του.
Το συγκροτημα αποτελείται απο δίχωρες κατοικίες και μονόχωρα στούντιος. Όλα διαθέτουν A/C, ψυγείο, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη, TV. Οι δίχωρες κατοικίες διαθέτουν τζάκι και θέρμανση για όσους επιλέγουν χειμωνιάτικες εξορμήσεις.
Ο περιβάλλον χώρος είναι οτι πιο ιδανικό για το παιχνίδι των ''μικρών παραθεριστών'' που μπορούν να απολαβάνουν ασφαλές παιχνίδι, ενώ εσείς θα ρεμβάζετε ανέμελοι την θάλασσα. Επίσης υπάρχει και δωμάτιο για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Ο εξωτερικός περίβολος του Μικρού Χωριού ακουμπά στην χρυσαφένια αμμουδιά της παραλιας Βαθύ Γυθείου. Οι παραθεριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τις ξαπλώστρες που διαθέτει για το σκοπό αυτό το συγκρότημα.
Πληροφορίες
Βρίσκεται στο μαγευτικό κόλπο Βαθύ Γυθείου. Απέχει 290 χλμ. από Αθήνα, 45χλμ από Σπάρτη και τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, 70χλμ από τη Μονεμβασιά και 80χλμ από την Καλαμάτα. Αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές προς τη Μέσα Μάνη, τους πύργους και τα μοναδικής ομορφιάς σπήλαια του Διρού, τη γραφική Αρεόπολη και το Γύθειο όπου γίνονται κάθε καλοκαίρι, φεστιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Τηλέφωνα "Μικρό Χωριό": 6936974134 - 6934668894

Photos: Maro Kouri


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.