Αρχική InfoSchool Λύκειο Δηλώστε τα ειδικά μαθήματα

Δηλώστε τα ειδικά μαθήματα

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το χρονικό διάστημα από 10 έως 25 Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί ως προθεσμία για την υποβολή Αίτησης – Δήλωσης των μαθητών της τελευταίας τάξης Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (ομάδας Β’) και των αποφοίτων που επιθυμούν είτε να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) είτε να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση.
Η Αίτηση – Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια. Το έντυπο της Αίτησης - Δήλωσης το επιλέγει και το συμπληρώνει ο υποψήφιος (υπάρχουν 5 διαφορετικά έντυπα αναλόγως των ενδιαφερόντων) χειρόγραφα και στη συνέχεια την υποβάλλει ηλεκτρονικά ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο αν πρόκειται για απόφοιτο. Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση στο πρόγραμμα «ΝΕΣΤΩΡ» εκτυπώνονται δύο αντίγραφα. Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του, υπογράφει και στα δύο αντίγραφα και παραλαμβάνει το ένα, το οποίο και φυλάσσει μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Το δεύτερο υπογεγραμμένο αντίγραφο φυλάσσεται στο Λύκειο κατάθεσης. Τονίζεται ότι για κανένα λόγο δεν γίνεται δεκτή Αίτηση – Δήλωση εκπρόθεσμη ούτε διόρθωση αυτής που υποβλήθηκε εντός της προθεσμίας.
Επειδή η προθεσμία είναι αποκλειστική και οι συνέπειες για τους υποψήφιους από τη μη εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης είναι καθοριστικές, αφού μπορεί να έχουν άμεση και καθοριστική επίπτωση στη συμμετοχή τους στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εξέταση, είναι απαραίτητο όλοι να ενημερωθούν διεξοδικά από το σχολείο και να συμπληρώσουν τις αιτήσεις , εφόσον ενδιαφέρονται για τα ειδικά μαθήματα και τις σχολές που πλέον θα έχουν πρόσβαση.
Επισημαίνεται ότι η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στα ειδικά μαθήματα, οπότε καλό είναι, ακόμη και αυτοί που δεν έχουν αποφασίσει, να συμπληρώσουν τις αιτήσεις. Εάν αλλάξουν γνώμη και δεν τους ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα τμήματα, δεν υπάρχει κανένα κόστος ουσιαστικά. Αν πάλι αποτύχουν στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων (δηλ. αν δεν φτάσουν το 10), τότε απλά αποκλείονται από την είσοδο σε αυτές τις σχολές, χωρίς ωστόσο η χαμηλή βαθμολογία να μειώνει το σύνολο των μορίων που θα συμπληρώσουν οι μαθητές από τα βασικά Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτούνται ειδικά μαθήματα:
Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα τμήματα:

  • Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Τεχν. Γραφικών Τεχνών, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων: εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ».
  • Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης: εξετάζονται στο ειδικό μάθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ».
  • Μουσικών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης: εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα «ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ».
  • Επικοινωνίας και μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των Πανεπιστημίων Παντείου, Πειραιά και Μακεδονίας, Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του ΤΕΙ Ηπείρου, Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ και Τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης: εξετάζονται σε μια από τις ξένες γλώσσες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική).
  • Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά: εξετάζονται στο ειδικό μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας.
  • Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής φιλολογίας, των κατευθύνσεων του τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, της ειδίκευσης «Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού» του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξετάζονται στο ειδικό μάθημα της αντίστοιχης με την κατεύθυνση ξένης γλώσσας.
  • Ειδίκευση Μετάφρασης ή Διερμηνείας του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξετάζονται σε δυο από τις τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική.

Εάν ο υποψήφιος εξεταστεί σε περισσότερες από μια ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός λαμβάνεται ο μεγαλύτερος από αυτούς που πέτυχε στις ξένες γλώσσες.
Οι υποψήφιοι για το 10% των εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση) διατηρούν το βαθμό του ειδικού μαθήματος που πέτυχαν στην τελευταία τους εξέταση χωρίς να μπορούν να εξεταστούν εκ νέου.
Η κατάταξη των Σχολών και Τμημάτων κατά επιστημονικό πεδίο, τα τυχόν ειδικά μαθήματα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες παρατίθενται αναλυτικά στο μηχανογραφικό δελτίο Γενικού Λυκείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: www.ypepth.gr/exams.

Για την εισαγωγή στα αναφερθέντα τμήματα απαγορεύεται η ένταξή τους χωρίς συμμετοχή στα ειδικά μαθήματα. Όσοι ενδιαφέρονται να σπεύσουν στη γραμματεία του σχολείου τους, γιατί χρονικά μόλις προλαβαίνουν.

Από την Kαρανίκα Βασιλική
Διευθύνουσα σπουδών των φροντιστηρίων "ΠΡΟΤΑΣΗ" / πιστοποιημένη Υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Φροντιστήρια Π ρ ό τ α σ η
Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627 e-mail: protasif@otenet.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.