Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου - Mουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων

Αικατερίνης Τουλ 1, Ληξούρι | Τηλ.: 26710 91325, Fax: 26710 92676 | Ιστοσελίδα: www.infolibraries.gr/lixouri

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων Ληξουρίου, γνωστή ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, στεγάζεται στο νεοκλασικό διατηρητέο αρχοντικό της οικογένειας των Τυπάλδων-Ιακωβάτων, κτίστηκε το 1866 και αναπαλαιώθηκε το 1984. Το κτίριο, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Ληξουρίου, κηρύχθηκε έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1968.

Το αρχοντικό αυτό κτίστηκε από τους αδελφούς Νικόλαο, Χαράλαμπο και Γεώργιο, που ήταν παιδιά του Αλοϊσίου Τυπάλδου – Ιακωβάτου και της Αικατερίνης, το γένος Κρασά.
Η οικογένεια του Αλοϊσίου αποτελεί κλάδο του οίκου των Τυπάλδων, που μαρτυρείται στην Κεφαλονιά από το 1408.

Οι απόγονοι της οικογένειας διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα, στις επιστήμες και την πολιτική ζωή της εποχής τους. Χάρη στη φιλομάθεια, την επιμέλεια, τη βιβλιοφιλία και τη συλλεκτική τους διάθεση συγκεντρώθηκε ένας αξιόλογος αριθμός βιβλίων, αρχαίων αντικειμένων και εκκλησιαστικών εικόνων, που αποτέλεσαν μαζί με τα έπιπλα και τα πορτραίτα της οικογένειας τη βάση για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού- οικογενειακού μουσείου και μιας από τις πλουσιότερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες στα Επτάνησα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.