Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Διατροφική αντιμετώπιση καούρας ή αλλιώς Γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (Γ.Ο.Π.)

Διατροφική αντιμετώπιση καούρας ή αλλιώς Γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (Γ.Ο.Π.)

- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε ένα γεύμα και προσπαθήστε να κατανέμετε την προσλαμβανόμενη τροφή στα διάφορα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΜΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ. Η πρόσληψη των υγρών θα πρέπει να γίνεται 1-1½ ώρα πριν ή μετά το κάθε γεύμα.

- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ, όπως τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, γενικά οι πικάντικες και λιπαρές τροφές (ξηροί καρποί), η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, το ξίδι, η μέντα, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες.

- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, είτε πολύ ζεστά είτε κρύα πιάτα.

- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. Η ανύψωση του κρεβατιού σας κατα 20-30 εκατοστά από την μεριά του προσκέφαλου καθίστανται ευεργετική για την αποφυγή της παλινδρόμησης.

 ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ ΜΕ ΣΤΕΝΑ ΡΟΥΧΑ, ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ 2-3 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

- ΤΕΛΟΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ Γ.Ο.Π ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Στο ημερολόγιο διατροφής δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των γευμάτων (λεπτομερής καταγραφή του περιεχομένου τους, του τρόπο παρασκευής τους) καθώς και άλλες πληροφορίες όπως δραστηριότητες που ακολουθούν την κατανάλωση τροφής, συμπτώματα που ακολούθησαν το γεύμα κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η συλλογή στοιχείων που πιθανώς επιβαρύνουν το πρόβλημα (εντοπισμός τροφίμων & συμπεριφορών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ). Ο εντοπισμός των σημείων αυτών μας δίνει την δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας σ' αυτά, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξατομίκευση της αγωγής και η επίτευξη μιας αποτελεσματικής διατροφικής παρέμβασης.

από την Ελευθερίου Σοφία MSc
Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο
www.diatrosofia.gr
info@diatrosofia.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.