Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Είμαι ενας πατέρας 40 ετών και έχω μια κόρη στα 11. Αυτό που με απασχολεί είναι η αδιαφορία που δείχνει σε θέματα που μάλλον δεν αξίζουν τόση αδιαφορία.

Είμαι ενας πατέρας 40 ετών και έχω μια κόρη στα 11. Αυτό που με απασχολεί είναι η αδιαφορία που δείχνει σε θέματα που μάλλον δεν αξίζουν τόση αδιαφορία.

Ερώτηση: Είμαι ένας πατέρας 40 ετών και έχω μια κόρη στα 11. Αυτό που με απασχολεί είναι η αδιαφορία που δείχνει σε θέματα που μάλλον δεν αξίζουν τόση αδιαφορία. Ενα απλό παράδειγμα αλλά δεν είναι το μόνο. Απλά το αναφέρω σαν το πιο πρόσφατο.

Μη φανταστείτε ότι είμαι κάποιος θρησκόληπτος ή κολλημένος με τη Θρησκεία. Στον αγιασμό των υδάτων... Τελειώνοντας η όλη τελετή απλά ρώτησα το παιδί αν της άρεσε. Είδα μία αδιάφορη γκριμάτσα και αφού την ξαναρώτησα σχετικά και συνέχισα μήπως θα ήθελε να κάτσει σπίτι, η απάντησή της ήταν "όχι καλύτερα που ήρθα γιατί αλλιώς η μαμά θα με έβαζε να τη βοηθήσω στις δουλειές". Θεωρώ ότι γύρω της υπήρχαν τόσα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο έστω και ελάχιστο ενδιαφέρον. Ο κόσμος, οι επίσημοι, το κρύο, τα παιδιά που βούτηξαν στο παγωμένο νερό, η μπάντα, το άγημα, τα κανόνια, αλλά τίποτα. Αυτό είναι ενα απλό παράδειγμα. Ανάλογη αδιαφορία στο σπίτι για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μόνο για τηλεόραση, υπολογιστή κ.τλ. ενδιαφέρεται.
Με τη στάση της έδειξε ότι όχι μόνο δεν βρήκε κάτι έστω ελάχιστα ενδιαφέρον αλλά και ότι ακόμα και η προοπτική να βοήθήσει σε κάποιες δουλειές του σπιτιού τής ήταν τελείως αδιάφορη.

Προσπαθούμε να τη δημιουργήσουμε κίνητρα και λόγους για να δραστηριοποιηθεί γενικώς, αλλά έχουμε νεύρα και αντιδράσεις. Γενικά υπάρχει μία αντίδραση σε οτιδήποτε προέρχεται από εμάς.

Απάντηση

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids. Θα ξεκινήσω ανάποδα, καθώς εκφράζετε μια ανησυχία η οποία είναι κοινή σε όλους τους γονείς. "Αυτό που κάνει τώρα το παιδί μου, θα το ακολουθεί επ' άπειρον";

Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά επειδή συνεχώς διαμορφώνονται (μέσω δοκιμής και πλάνης) υιοθετούν κάποιες συμπεριφορές και μέσα από αυτές τις συμπεριφορές "βλέπουν", τι λειτουργεί και τι όχι.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να γευτούν τις "φυσικές συνέπειες" των επιλογών τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν σπεύδουμε να δημιουργήσουμε εξωτερικά κίνητρα σε ένα παιδί αλλά καλλιεργούμε τρόπους για τα εσωτερικά κίνητρα και παρέχουμε το περιβάλλον που θα αξιοποιήσει.

Για παράδειγμα: Εσείς είστε ένας ενθουσιώδης τύπος; Η γυναίκα σας; Πώς εκφράζετε ενθουσιασμό για τα πράγματα γύρω σας; Η κόρη σας δεν ενθουσιάζεται με τίποτε; ή λόγω χαρακτήρα δεν είναι και πολύ εκφραστική; Πολλά παιδιά στη διάρκεια της εφηβείας έχουν αυτό το "προσωπείο" της αδιαφορίας αλλά μέσα τους νιώθουν έντονα τα συναισθήματά τους. Μπορείτε λοιπόν να εκφράσετε την ανησυχία σας για την έλλειψη ενθουσιασμού και να της πείτε ότι παραμένετε στη διάθεσή της, όταν βρει μέσα της τι είναι αυτό που την ενθουσιάζει να κάνει να το συζητήσει μαζί σας. Τα νεύρα και οι αντιδράσεις ενός παιδιού πολλές φορές ενεργοποιούνται από την πίεση που ίσως άθελά μας και από την ανησυχία μας εκφράζουμε πιο συχνά απ' ό,τι είναι χρήσιμο.

Ελπίζω να βοηθηθήκατε. Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε.

Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
www.understanding-self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.