Αρχική InfoSchool Γυμνάσιο Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία στο Λουτρό των Αέρηδων

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία στο Λουτρό των Αέρηδων

Στο Λουτρό των Αέρηδων φιλοξενείται από 10 Φεβρουαρίου έως 8 Απριλίου 2012 η έκθεση φωτογραφίας «Μια ιστορία των Βαλκανίων». Πρόκειται για μία έκθεση πέντε διακεκριμένων φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που απεικονίζουν εκ νέου μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου (περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα λουτρά, τζαμιά, συναγωγές, εκκλησίες, υδραγωγεία, σπίτια, γέφυρες και πτωχοκομεία σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτυπώνοντας την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου σήμερα).

Στο πλαίσιο της έκθεσης, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες (ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου), που έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές πτυχές της ζωής των λαών των Βαλκανίων από το 14ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Παράλληλα θα είναι διαθέσιμο από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης το ακόλουθο υλικό, για χρήση στην τάξη:
* το ντοκιμαντέρ «Silent Balkans”, διάρκειας 26΄, με θέμα τη ζωή στις πολυεθνικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Συνοδεύεται από κείμενα με ιδέες και προτάσεις για εκπαιδευτικούς.

* ένας οδηγός/χάρτης με μνημεία της Αθήνας που διασώζονται από την οθωμανική περίοδο. Ο οδηγός θα παροτρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν την «οθωμανική γειτονιά» της Πλάκας, να συμμετέχουν σε διαγωνισμό φωτογραφίας και να μάθουν περισσότερα για τη χρήση και την ιστορία των μνημείων.

* κείμενα με φωτογραφίες κτιρίων και μνημείων της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια, με βάση πέντε θεματικές κατηγορίες: Κατάκτηση, Συμβίωση, Λατρεία, Εκσυγχρονισμός, Μνήμη/Λήθη. Η κατηγοριοποίηση αυτή στοχεύει να αναδείξει:
(α) τη συνύπαρξη των διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου,
(β) την τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς (χριστιανικής, μουσουλμανικής, εβραϊκής) της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια σήμερα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης με την επιστημονική επιμέλεια της ιστορικού κ. Χριστίνας Κουλούρη.

Πληροφορίες και κρατήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα), μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Τηλ. 210 – 3239813.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.