Αρχική InfoMommy Νέα Επαναλειτουργεί η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος στο «Λαϊκό»

Επαναλειτουργεί η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος στο «Λαϊκό»

Έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη επαναλειτουργεί η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» αν και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμόσχευσης (ΕΟΜ) είχε αρχικά διατυπώσει αρνητική γνώμη στην αίτηση του νοσοκομείου για χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας της Μονάδας.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη αν και δεν πρέπει να γίνεται παρέκκλιση από όσα ορίζει ο νόμος, οι ελλείψεις της συγκεκριμένης Μονάδας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με τις συνέπειες της διακοπής λειτουργίας της. Η δημιουργία πρότυπου - πολυδύναμου μεταμοσχευτικού κέντρου στην Αττική, σε αόριστο μελλοντικό χρόνο, ως επιχείρημα για τη μη χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας, δεν αντισταθμίζει τις συνέπειες της διακοπής λειτουργίας σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του «Λαϊκού». Η πρόταση του Συνηγόρου είχε ως αποτέλεσμα η αίτηση του ΓΝΑ «Λαϊκό» να επανεξετασθεί από τον ΕΟΜ, που τελικά έκρινε ότι με βάση τον πληθυσμό, τις γεωγραφικές αποστάσεις, τον αριθμό των δοτών και τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δεδομένων, είναι αναγκαία η ύπαρξη τουλάχιστον δυο Μονάδων Μεταμόσχευσης Ήπατος στη χώρα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την επαναλειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο «Λαϊκό» νοσοκομείο το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω» δηλώνει τα κάτωθι:

"Με χαρά χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια που σαν στόχο έχει τη λειτουργία μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος στη Νότια Ελλάδα. Ωστόσο εκείνο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι η νέα μονάδα πρέπει να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής λειτουργία της μονάδας. Στόχος δεν είναι να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος με το να λειτουργήσει μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος, μόνο και μόνο επειδή το έχουμε ανάγκη, «χωρίς ασφαλείς όρους λειτουργίας» όπως διαπίστωσε ο διευθυντής της Β΄Προπαιδευτικής κλινικής του Λαϊκού νοσοκομείου για το διάστημα 2006-2009. Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι ένα σταθερό οικοδόμημα με γερά θεμέλια που να παρέχει στον Ελληνικό λαό την ποιότητα της νοσηλείας και της υγείας που του αξίζει. Ιδιαίτερα σ’ ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η μεταμόσχευση ήπατος.Η μεταμόσχευση είναι σαν τους Ολυμπιακούς κύκλους. Αν ένας κύκλος διαρραγεί, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το θεμιτό μ’ επακόλουθο, το όλο εγχείρημα να είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει."


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.