Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Ερώτηση: Έχω μια κόρη 3,5 χρονών και το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι δεν θέλει με τίποτα να κοιμηθεί μόνη της. Μέχρι 2 χρονών κοιμόταν μαζί μας στο κρεβάτι. Μετά την πήγαμε με το ζόρι στο δικό της αλλά...

Ερώτηση: Έχω μια κόρη 3,5 χρονών και το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι δεν θέλει με τίποτα να κοιμηθεί μόνη της. Μέχρι 2 χρονών κοιμόταν μαζί μας στο κρεβάτι. Μετά την πήγαμε με το ζόρι στο δικό της αλλά...

Ερώτηση: Έχω μια κόρη 3,5 χρονών και το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι δεν θέλει με τίποτα να κοιμηθεί μόνη της. Μέχρι 2 χρονών κοιμόταν μαζί μας στο κρεβάτι. Μετά την πήγαμε με το ζόρι στο δικό της αλλά ξαπλώνω και εγώ μαζί της μέχρι να κοιμηθεί. Το καλοκαίρι έβγαλα τα κάγκελα της κούνιας για να νοιώθει πιο άνετα και βέβαια αν ξυπνήσει το βράδυ σηκώνεται και έρχεται στο κρεβάτι μας. Της έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι δίπλα αν κάτι χρειαστεί αλλά δεν έχει αποτέλεσμα. Θα ήθελα τη βοήθεια σας πως μπορώ να το χειριστώ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids. Περιγράφετε ένα κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς και το οποίο διχάζει πολλά ζευγάρια!
Πρώτα απ΄όλα να πούμε το εξής: Υπάρχει μια μερίδα ειδικών που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα όταν το παιδί κοιμάται μαζί με τους γονείς. Οι υποστηρικτές λένε ότι υπάρχει σωματική επαφή που είναι καλή για την ψυχική υγεία του παιδιού και ότι όταν το παιδί αισθανθεί έτοιμο θα πάει χωρίς προβλήματα στο κρεβάτι του.
Υπάρχει και άλλη μερίδα ειδικών που υποστηρίζει ότι πολλά θέματα μπορεί να προκύψουν από αυτήν την πρακτική. Η κρεβατοκάμαρα των ΓΟΝΙΩΝ είναι η κρεβατοκάμαρα των γονιών (με αυτό που φυσικά συνεπάγεται για το κάθε ζευγάρι).Είναι ένα όριο που το παιδί χρειάζεται να μάθει από πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να περνά.
Στη δική σας περίπτωση λέτε ότι της έχετε εξηγήσει αρκετές φορές αλλά δεν έχει αποτέλεσμα. Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι τι λέτε αλλά τι κάνετε. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλετε. Θέλετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του; Θέλετε η κρεβατοκάμαρά σας να είναι ο χώρος που μοιράζεστε με το σύντροφό σας και μόνο; Πιστεύετε ότι είναι καλό για το παιδί να μάθει να κοιμάται μόνο του; Όταν απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις με ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ τότε ήρθε η ώρα της δράσης.
Ανακοίνωση στο παιδί ότι από εδώ και στο εξής θα κοιμάται στο κρεβάτι του (με σταθερό τόνο και πολύ αγάπη), σταθερότητα (δεν κάνετε πίσω για τίποτε), κάποιες άγρυπνες νύχτες και το αποτέλεσμα θα έρθει αν δεν πισωγυρίσετε! Πρακτικά θέματα όπως αναμμένο φωτάκι, ένα κουκλάκι που αγαπά, ένα ζεστό γάλα, ένα μπάνιο, ύπνος λιγότερος το μεσημέρι και σωματική κούραση ώστε να είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για καλύτερο αποτέλεσμα!
Καλή επιτυχία!

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.