Αρχική Νέα Η Άννα Βερούλη και ο σύζυγός της Νίκος Μιχαλόπουλος μιλούν στο infokids.gr για τις αξίες της ζωής!

Η Άννα Βερούλη και ο σύζυγός της Νίκος Μιχαλόπουλος μιλούν στο infokids.gr για τις αξίες της ζωής!

Το νέο τους βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγκυρα και έχει τον τίτλο «Μαραθώνιος Ονείρων». Είναι ένα κείμενο που θέλει να αγγίξει μία πλευρά του αγώνα μέσα από τα μάτια και την ψυχή ενός εφήβου, που βλέπει τη συγκεκριμένη δοκιμασία ως τη δική του ευκαιρία να κάνει τους άλλους να τον προσέξουν, μέσα από μια καθαρά ειρηνική αλλά τόσο εκρηκτική διαδικασία και τελικά τον βοηθά να γνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό και τις ανάγκες του, τους προβληματισμούς του και τα όνειρά του, τον τρόπο που μπορεί να προσεγγίσει όσους αισθάνεται κοντά του, αλλά και ταυτόχρονα ανεξήγητα μακριά του. Γιατί ο Μαραθώνιος δεν είναι κατά κύριο λόγο τα χιλιόμετρά του και η κατάκτησή τους, αλλά το όνειρο και η προσέγγισή του – και αυτό μπορεί να το κάνει κάθε «αθλητής της ζωής». Δύο από αυτούς τους «αθλητές της ζωής» - που τυχαίνει να είναι και οι συγγραφείς του βιβλίου!- φιλοξενεί το infokids.gr για να μιλήσουν για… συγγραφικούς μαραθωνίους και όχι μόνο.

Το νέο σας βιβλίο έχει τίτλο «Μαραθώνιος ονείρων». Γιατί όχι «έφηβοι & ναρκωτικές ουσίες» ή «Νέοι & χαμένα όνειρα»…
ΝΙΚΟΣ: Γιατί θέλουμε πάντα να υπάρχει μια θετική σκιά πάνω από ό,τι κάνουμε και λέμε. Ο Μαραθώνιος μας δανείζει τη διάρκειά του και την απίστευτη δυναμική του και το Όνειρο μας τα χαρίζει όλα, την πορεία μας και τον προορισμό μας. Στους εφήβους μπορείς να βάλεις δίπλα άπειρα άλλα ονόματα, αξίες, καταστάσεις και θεωρίες, όμως πάνω απ’ όλα οφείλεις να τους βάλεις ένα όνειρο.

Υπάρχει κάτι που προσπαθείτε να περάσετε, μέσα από τα βιβλία σας, στους αναγνώστες σας;
ΝΙΚΟΣ: Πάνω απ’ όλα πως τα πάντα είναι δυνατά στη ζωή, αρκεί να τα πιστέψεις και να δουλέψεις πάνω σε αυτό. Τα πιο γλυκά πράγματα στη ζωή σχεδόν πάντα έχουν και μια σκληρή πλευρά, που όμως καταφέρνουμε να ξεπερνάμε, όχι γιατί συμβαίνει κάτι μαγικό, αλλά γιατί το θέλουμε πολύ.
ΑΝΝΑ: Στη ζωή δεν χρειάζεται να περπατάς στη σκιά κανενός, γιατί η δυνατότερη αγάπη και η δυνατότερη πίστη είναι η αγάπη και η πίστη στον εαυτό μας.

Γράφετε εμπειρικά; Αποτελούν τα βιβλία σας προσωπικές εμπειρίες;
ANNA: Οι αξίες ζωής, που όλα αυτά τα χρόνια αποκομίσαμε μέσα από τον αθλητισμό, ήταν αυτό, που θέλαμε να μοιραστούμε με τα παιδιά. Άρα από αυτό το πρίσμα μέσα στα βιβλία μας υπάρχουν πολλά δικά μας κομμάτια, απλά γιατί μόνο έτσι μπορούσαμε να εκφραστούμε. «Το όνειρο της Άννας» από την σειρά «Ονειρεύομαι Θέλω Μπορώ» ήταν σχεδόν αυτοβιογραφικό. Όχι τόσο για να μάθουν τα παιδιά, ποια είμαι, αλλά πως ένα μικρό κορίτσι, ξεκινώντας να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα γνωρίζει την αμφισβήτηση. Ξέρετε το στάδιο μέσα στο οποίο μου είπανε, πως δεν μπορώ να γίνω αθλήτρια, σήμερα έχει το όνομά μου.
ΝΙΚΟΣ: Στο τελευταίο μας βιβλίο «Μαραθώνιος Ονείρων» χρησιμοποίησα πάρα πολλά στοιχεία και συναισθήματα, μνήμες και εικόνες από την συμμέτοχή μου στον κλασσικό μαραθώνιο το 2005. Αν δεν υπήρχε αυτή η συμμετοχή, που με έκανε πιο πλούσιο ως άνθρωπο σε πολλά επίπεδα στη ζωή μου, ίσως να μην είχε γεννηθεί αυτό το βιβλίο. Μπορεί το συγκεκριμένο βιβλίο να μην είναι καθαρά αθλητικό, όμως και η συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο δεν είναι απλά μια αθλητική διαδικασία. Είναι προσωπική επανάσταση σε πολλά επίπεδα και αυτό θέλαμε να εκφράσουμε. Υπάρχουν και ειρηνικές επαναστάσεις, που μας επιτρέπουν να εκφράζουμε τις απόψεις μας και τα πιστεύω μας.

Το βιβλίο σας απευθύνεται σε εφήβους. Νομίζετε ότι ο Έλληνας του σήμερα, και ιδίως η νέα γενιά, έχει στενές σχέσεις με το βιβλίο;
ΝΙΚΟΣ: Η νέα γενιά σιγά-σιγά αποκόβεται από το βιβλίο. Μπορεί αυτή τη στιγμή το παιδικό βιβλίο να κρατάει τα πρωτεία στην γενικότερη άνοδο των πωλήσεων των βιβλίων παγκόσμια, όμως ζούμε πια την εποχή του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και σε πολύ λίγο του ηλεκτρονικού βιβλίου. Δεν ξέρω αν αυτό θα βελτιώσει ή θα χειροτερέψει τα πράγματα, όμως δεν μπορώ να είμαι πολύ αισιόδοξος, όταν αναλογίζομαι, πόσες σχολικές βιβλιοθήκες υπάρχουν και λειτουργούν κανονικά ή πόσες περισσότερες βιβλιοθήκες υπάρχουν στα σπίτια μας σε σχέση με τηλεοράσεις.
ΑΝΝΑ: Ρωτήστε ένα μαθητή οποιασδήποτε βαθμίδας να σας αναφέρει πόσους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς γνωρίζει και ταυτόχρονα πόσους «διάσημους της οκάς», που απασχολούν τα μέσα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ξεπουλώντας απλά κάθε έννοια αξιοπρέπειας και αυτόματα έχετε την απάντηση.
ΝΙΚΟΣ: Δεν νομίζω βέβαια, πως φταίνε τα παιδιά. Τα παιδιά είναι τα θύματα ενός σχεδίου, που θέλει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μη σκεπτόμενων ανθρώπων, αλλά απλά καταναλωτών. Η μεγαλύτερη επανάσταση στην εποχή μας είναι το πέταμα της τηλεόρασης από τα σπίτια μας.

Κάποιοι μπορεί πουν: «σήμερα και οι αθλητές γίνανε συγγραφείς». Τελικά κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας, κατά τη γνώμη σας;
ΑΝΝΑ: Κατ’ αρχήν ποτέ δεν το παίξαμε συγγραφείς. Τα χειρόγραφά μας παρέμειναν χρόνια στα συρτάρια μας και μόνο όταν δεχτήκαμε την πρόταση των εκδοτών μας το τολμήσαμε. Όμως η έκφραση είναι δικαίωμα του καθενός και η συνέχεια και η συνέπειά του στο τέλος θα κρίνει το έργο του.
ΝΙΚΟΣ: Σίγουρα ο περισσότερος κόσμος μας γνωρίζει με τις αθλητικές μας ιδιότητες, όμως πάνω απ’ όλα είμαστε εκπαιδευτικοί και μάλιστα εν ενεργεία. Πιστεύω ακράδαντα, πως οι έννοιες «Αθλητισμός Εκπαίδευση Παιδί» κουμπώνουν θαυμάσια μεταξύ τους. Και ο αθλητισμός είναι πρώτα απ’ όλα παιχνίδι, άρα είναι ένα με τα παιδιά και ταυτόχρονα κοινωνικό γεγονός, που ξεκινάει από τον άνθρωπο και καταλήγει στον άνθρωπο. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε όλα αυτά να τα μοιραστούμε με τα παιδιά, όντες ταυτόχρονα υπαρκτά πρόσωπα, ενεργά και δραστήρια και γι’ αυτό τα βιβλία μας δεν είναι απλά αντικείμενα στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά κυρίως αφορμές για επαφή με τους μικρούς μας αναγνώστες. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουμε ξεπεράσει τις 150 παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
ΑΝΝΑ: Νομίζω τελικά, πως η ανάγκη έκφρασης μπορεί να σε κάνει πολλά πράγματα, ίσως τελικά και συγγραφέα. Τα πολύ μεγάλα όμως ταλέντα μπορεί και να γεννιούνται.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.