Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας επαληθεύεται

Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας επαληθεύεται

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας είναι η θεωρία βαρύτητας που προτάθηκε απο τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, και η οποία περιγράφει την βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωρόχρονου παρουσία μάζας.
To δισδιάστατο ανάλογο παραμόρφωσης του χωρόχρονου. Η παρουσία ύλης αλλάζει τη γεωμετρία του χωρόχρονου, η οποία ερμηνεύεται ως βαρύτητα. Σαν βασική αρχή της θεωρίας είναι η ισοδυναμία των επιταχυνόμενων συστημάτων αναφοράς με συστήματα που ευρίσκονται εντός βαρυτικού πεδίου.

Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας σε μια σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η τελευταία διάλεξη προκάλεσε αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς ο Αϊνστάιν παρουσίασε μια θεωρία που αντικαθιστούσε την εξήγηση του Ισαάκ Νεύτωνα για τη βαρύτητα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η βαρύτητα δεν θεωρείται ως το αποτέλεσμα μιας δύναμης, αλλά οφείλεται στην καμπύλωση του χωρόχρονου, η οποία προκαλείται από την περιεχόμενη στον χωρόχρονο ύλη και ενέργεια.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά τη διατύπωση της θεωρίας, επετεύχθη πειραματική επαλήθευση δύο φαινομένων με τα οποία σχετίζεται η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας! Η επιτυχία ανήκει στον δορυφόρο Gravity Probe B της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και στην ομάδα του Φράνσις Εβερετ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι οποίοι από την ανάλυση των δεδομένων του δορυφόρου, όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Physical Review Letters, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν το γεωδαιτικό φαινόμενο (ότι, δηλαδή, ο χωροχρόνος στρεβλώνεται κοντά σε μεγάλα αντικείμενα) και ότι ο χωροχρόνος περιστρέφεται κι αυτός εξαιτίας της περιστροφής της Γης.

Το πείραμα ξεκίνησε το 2004 με τον δορυφόρο να μπαίνει σε τροχιά και να αρχίζει τις μετρήσεις για τις μετατοπίσεις στον άξονα περιστροφής τεσσάρων γυροσκοπίων με σταθερό σημείο το άστρο ΙΜ του αστερισμού του Πήγασου.

Οι μετρήσεις ήταν δύσκολες, καθώς οι μετατοπίσεις ήταν εξαιρετικά μικρές, της τάξης μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου του τόξου.

Πληροφορίες: Wikipedia


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.