Αρχική Νέα Η γιαγιά Μάρτης... από τη Βουλγαρία

Η γιαγιά Μάρτης... από τη Βουλγαρία

Αν βρεθείτε στη Βουλγαρία 1η του Μάρτη, θα δείτε όλο τον κόσμο να περπατάει έχοντας είτε στον καρπό τους είτε στο πέτο τους κόκκινες και άσπρες κλωστούλες δεμένες μαζί (μαρτενίτσι / μαρτενίτσες). Η παράδοση αυτή χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Σύμφωνα με μια παράδοση, με την αρχή της άνοιξης ξεκίναγαν και οι πολεμικές συρράξεις... Οι άντρες, λοιπόν, όταν έφευγαν από το σπίτι έδιναν στις γυναίκες τους τις μαρτενίτσες, από τις οποίες το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε το αίμα των πολεμιστών που δεν έπρεπε να χυθεί, ενώ το άσπρο συμβόλιζε το πρόσωπο των γυναικών που περίμεναν με αγωνία τον άντρα τους να γυρίσει ζωντανός πίσω...

Πολλές φορές οι μαρτενίτσες μοιάζουν σαν μάλλινα κουκλάκια... Τα κουκλάκια αυτά είναι ο Πίζο και η Πέντα.

Η παράδοση θέλει τον Μάρτη να είναι μια δύστροπη γιαγιά, η οποία αλλάζει τη διάθεσή της συνέχεια. Αλλά έτσι δεν είναι ο Μάρτης; Άνοιξη και χειμώνας μαζί... Κρύο (άσπρο) και ζέστη (κόκκινο).

Πολλές φορές οι μαρτενίτσες συνδυάζονται με σκόρδα, τρίχες ανθρώπων ή ζώων, δαχτυλίδια και άλλα αντικείμενα, γίνονται, λοιπόν, κάτι σαν φυλακτά ενάντια στο κακό.

Τις φορούν πάνω τους μέχρι τις 21η Μαρτίου ή μέχρι να δουν πελαργό... Τότε τις δένουν σε ένα δέντρο το οποίο μπορεί να ανθίσει. Αν βρεθείτε στη Βουλγαρία, θα δείτε πάρα πολλά δέντρα γεμάτα με αυτές τις κλωστούλες.

Αναφορές:
Ιστοσελίδα της Βουλγάρικης Ραδιοφωνίας
All Bulgaria Virtual Guide
Σημείωση: Το έθιμο του στολισμού των δέντρων με κλωστούλες / κορδέλες παραπέμπει έντονα στην λατρεία της Μεγάλης Μητέρας Θεάς Κυβέλης, η οποία ήταν πολύ κοινή στην Θράκη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.