Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Η δίαιτα της εγκύου προκαλεί διαβήτη στο παιδί;

Η δίαιτα της εγκύου προκαλεί διαβήτη στο παιδί;

Η φτωχή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και ενδεχομένως σε εγγόνια, υποστηρίζει τώρα νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι τα μικρά των τρωκτικών που ακολουθούσαν διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους – η οποία άγγιζε μόλις το 8% συγκριτικά με το φυσιολογικό 20% - , είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στη μετέπειτα ζωή τους, σε σχέση με άλλα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο οδηγούσε σε επιγενετικές αλλαγές οι οποίες περιόριζαν τη δραστηριότητα του γονιδίου Hnf4a, υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλινο - παραγωγών κυττάρων στο πάγκρεας και τη δυνατότητα αντίδρασης του οργάνου σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», παρατηρήθηκε ότι η δραστηριότητα του γονιδίου Hnf4a στα μωρά που προέρχονταν από μητέρες που ακολουθούσαν στερητική δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα εκείνα να αναπτύσσουν διαβήτη νωρίτερα στην πορεία της ζωής τους.

«Αν και μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η διατροφή της εγκύου και η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα συνδέονταν με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή του βρέφους, δεν γνωρίζαμε ωστόσο τον ακριβή μηχανισμό» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Σούζαν Οζάν.

ΠΗΓΗ: tovima.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.