Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Η δίαιτα του... πιάτου

Η δίαιτα του... πιάτου

Εσείς, σε τι πιάτα τρώτε, μεγάλα, μικρά, χρωματιστά ή λευκά; Μη μας θεωρείτε περίεργους που σας ρωτάμε... έχουμε τους λόγους μας...
Σύμφωνα με έρευνα του Κερτ Φαν Ίτερσουμ στο πανεπιστήμιο Georgia Tech το χρώμα του πιάτου μας να επηρεάζει την ποσότητα που τρώμε. Η μελέτη ονομάζεται: "Μέγεθος πιάτου και υποβλητικότητα χρώματος" και διαπιστώνει ότι η χρωματική αντίθεση μεταξύ των τροφίμων και του πιάτου στο οποίο σερβίρονται μπορεί να επηρεάσει κάποιον ως προς την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. Αν το χρώμα του πιάτου, λέει η έρευνα, είναι ίδιο με αυτό του φαγητού, τότε τρώμε 22% περισσότερο απ' ό,τι αν τρώγαμε σε ένα πιάτο το οποίο έχει χρωματιστό κοντράστ με το φαγητό που σερβίρεται σε αυτό.

Το θέμα έχει να κάνει με την ψευδαίσθηση Ντελμπέφ. Εάν έχουμε έναν κύκλο μέσα σε έναν άλλο κύκλο, αυτός που βρίσκεται στο εξωτερικό φαίνεται μικρότερος απ' ότι πραγματικά είναι. Το φαινόμενο αυτό ίσως έχει άμεση σχέση με την προσπάθειά μας να ελέγξουμε το μέγεθος της μερίδας. Με άλλα λόγια η ίδια ποσότητα φαγητού φαίνεται πολύ μικρότερη σε ένα μεγαλύτερο πιάτο ή σε ένα πιάτο το οποίο έχει το ίδιο χρώμα με το φαγητό. Άρα... τρώμε περισσότερο.

Κι ακόμη, στην ίδια έρευνα βρήκαν οτι οι άνθρωποι που τρώνε τα γεύματά τους μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή ακόμα κι εάν ακούνε μουσική έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.