Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Η Διατροφική Νοημοσύνη στην Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας

Η Διατροφική Νοημοσύνη στην Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας

Στο σώμα μας υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι κηρύσσουν την έναρξη για την αναζήτηση λήψης τροφής και άλλοι, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα για τη διαδικασία τερματισμού κατανάλωσης τροφής. Ο μηχανισμοί αυτοί είναι διακριτοί σε όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, όπου, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, ανεξαρτήτως της διαθέσιμης ποσότητας τροφής, συνήθως σταματούν τη διαδικασία του φαγητού όταν νιώσουν ότι έχουν ήδη χορτάσει. Στους μηχανισμούς της πείνας και του κορεσμού, που λειτουργούν με ακρίβεια, οφείλεται το γεγονός ότι στο ζωικό βασίλειο σπάνια παρατηρούνται φαινόμενα παχυσαρκίας. Τι γίνεται όμως με το ανθρώπινο είδος και γιατί οι άνθρωποι, που διαθέτουν τους ίδιους ή παρόμοιους μηχανισμούς, παρεκκλίνουν όλο και πιο συχνά από αυτόν τον κανόνα;
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ερώτημα που κρύβει τις πιο συναρπαστικές απαντήσεις. Πράγματι υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που λειτουργούν σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στο αίμα, στο στομάχι, στα έντερα, στα λιποκύτταρα κτλ. Όμως το κέντρο αυτών των αποφάσεων (αναζήτηση λήψης τροφής, ποσότητα κατανάλωσης τροφής, τερματισμός λήψης φαγητού) βρίσκεται κυριολεκτικά στη ‘δικαιοδοσία’ του εγκεφάλου.

Ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος - διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων για τη Διατροφική Νοημοσύνη, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα επίκαιρα ερωτήματα, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ημέρα Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010, στις 19.00, με θέμα: «Η Διατροφική Νοημοσύνη στην Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας».
Ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας θα παρουσιάσει σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της πολυφαγίας και της παχυσαρκίας αξιοποιώντας νεώτερα δεδομένα της βιοχημείας του εγκεφάλου και της νευροβιολογίας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο με τον επιστήμονα και – με τη βοήθεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνου Στοφόρου που θα συντονίσει τη συζήτηση - θα μπορέσει να εμπλακεί σε διάλογο και να αναζητήσει απαντήσεις σε ‘καυτά’ ερωτήματα γύρω από τη διατροφή και τις διατροφικές διαταραχές.
Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ (www.day-after.gr).

Κρατήσεις Θέσεων
H είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.
Για να πάρετε μέρος στο Καφενείο της Επιστήμης μπορείτε να απευθύνεστε στο πιο κάτω τηλέφωνο επικοινωνίας: Τηλ.: 210 9469615.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.