Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη δεν προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

Η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη δεν προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

Ο ρόλος της καφεΐνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας εδώ και αρκετά χρόνια από πολλούς επιστήμονες.

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε, ότι η πρόσληψη καφεΐνης, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει και να βλάψει την πορεία της εγκυμοσύνης καθώς είναι διεγερτική και ενδέχεται να επηρεάσει τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή, την ανάπτυξη ακόμα και την συμπεριφορά του εμβρύου.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τιλμπουργκ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics διαπίστωσε ότι δεν συσχετιζόταν η μητρική κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης με τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.

Οι πιθανότητες υπερδραστηριότητας, αφηρημάδας και άλλων θεμάτων στο σπίτι ή το σχολείο δεν ήταν συχνότερες μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες έπιναν περισσότερα από 425 mg καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ποσότητα είναι ίση με τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Στα πλαίσια της μελέτης συμμετείχαν 3.439 παιδιά από το Άμστερνταμ, των οποίων οι μητέρες είχαν συμπληρώσει λεπτομερή ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες κατά την κύηση. Όταν τα παιδιά ήταν πέντε έως έξι ετών, οι μητέρες και οι δάσκαλοι ερωτήθηκαν για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έρευνας η Δρ Εμμα Μ. Λοομανς, επικεφαλής των ερευνητών, διευκρίνισε ότι το ανωτέρο συμπέρασμα δεν σημαίνει ότι η καφεΐνη είναι αθώα, τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι να προκύψει καταληκτική απάντηση στο ερώτημα, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού τους σχετικά με την καφεΐνη.
Το 5% των παιδιών είχε κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς όπως υπερδραστηριότητα ή αφηρημάδα. Αλλά ο κίνδυνος δεν ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν καθημερινά μεγάλες δόσεις καφεΐνης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.