Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει τη γονιμότητα

Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει τη γονιμότητα

Οι ειδικοί δεν σταματούν να το... φωνάζουν. Φρούτα, λαχανικά, ψάρι, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο. Τι συνιστούν όλα αυτά; Μια πλούσια σε διατροφική αξία διατροφή, μέσα από τη μεσογειακή διατροφή. Τελευταία ισπανική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι εκτός από τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία μας, η μεσογειακή διατροφή δρά και ως υπέρμαχος της γονιμότητας στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility and Sterility», η έρευνά τους πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 γυναικών με προβλήματα γονιμότητας κι άλλων 1.600 που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν τα προηγούμενα χρόνια έκαναν «μεσογειακή» ή «δυτική» διατροφή. Η τελευταία δίνει έμφαση στο κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα τις πατάτες, τα αποφλοιωμένα δημητριακά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Η έρευνα έδειξε ότι στη δεύτερη κατηγορία, της δυτικής διατροφής, δεν υπήρχε διαφορά στη γονιμότητα ανάλογα με το αν μια γυναίκα ακολουθούσε πιστά ή όχι τις «προδιαγραφές» αυτού του διατροφικού μοντέλου. Αντίθετα, στην περίπτωση της μεσογειακής διατροφής, μόνο το 17% που την ακολούθησαν αυστηρά, δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να μείνουν έγκυες, έναντι αυξημένου ποσοστού 26% όσων ανέφεραν ότι την ακολούθησαν λιγότερο πιστά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά στην ινσουλινο-αντίσταση κι αυτή, με τη σειρά της, στην ωορρηξία, δηλαδή στην απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη, ώστε να μπορέσει να γονιμοποιηθεί. Έτσι, σύμφωνα με την ερευνήτρια Εστεφανία Τολέδο του πανεπιστημίου της Ναβάρα, η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει έμμεσα τη γονιμότητα.

Η μεσογειακή δίαιτα περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να αποβάλει το σάκχαρο από το αίμα, χρησιμοποιώντας λιγότερη ινσουλίνη για αυτή τη λειτουργία. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να διατηρεί καλύτερη ισορροπία στις ορμόνες που διευκολύνουν την αναπαραγωγή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.