Αρχική Uncategorized "Η περιπέτεια της μεταμόρφωσης. Καθημερινά αντικείμενα: Δείτε τα αλλιώς" στο Μέγαρο Μουσικής (6/2- 18/3)

"Η περιπέτεια της μεταμόρφωσης. Καθημερινά αντικείμενα: Δείτε τα αλλιώς" στο Μέγαρο Μουσικής (6/2- 18/3)

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού, καλεί τους μικρούς του φίλους να πειραματιστούν με το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Το εικαστικό παιδικό εργαστήρι με τίτλο «Η περιπέτεια της μεταμόρφωσης. Καθημερινά αντικείμενα: Δείτε τα αλλιώς!», που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου, είναι μια παραγωγή του Centre Pompidou στο Παρίσι. Βασίζεται πάνω στο έργο του Γάλλου καλλιτέχνη Arman (Αρμάν), του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με το κίνημα του νεορεαλισμού που εμφανίστηκε το 1960 ως απάντηση της Γαλλίας στην Ποπ Αρτ.
Ο Αρμάν (Νίκαια 1928 – Νέα Υόρκη 2005) αντλούσε την έμπνευσή του από την καθημερινότητα, χρησιμοποιώντας στα έργα του βιομηχανικά υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επεμβαίνοντας σε αυτά και επανατοποθετώντας τα σε διαφορετικό πλαίσιο, ο καλλιτέχνης κατάφερε να αλλάξει την αντίληψή μας για τα συγκεκριμένα αντικείμενα και κατ' επέκταση για τον κόσμο γύρω μας.
Στο εργαστήρι αυτό, στημένο σαν μια μικρή βιομηχανία παιχνιδιού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την ιδέα της «μεταμόρφωσης των αντικειμένων». Επιλέγοντας μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, αποδομώντας και επανασυνθέτοντάς τα, τα οικεία αντικείμενα αλλάζουν όψη και αποκτούν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Στα χνάρια του Αρμάν, οι μικροί καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα έργα και ταυτόχρονα ανακαλύπτουν μια άλλη οπτική για τον γύρω κόσμο.
Τα παιδιά εξερευνούν τρεις περιοχές της έκθεσης, παρακολουθώντας δύο βωβές ταινίες και βιώνοντας τις πολλαπλές διαδικασίες μεταμόρφωσης του αντικειμένου που έχει επινοήσει ο καλλιτέχνης.

Περιοχή Πρώτη — Ο Κύκλος Ζωής του Αντικειμένου
«Η αρχή της συσσώρευσης αλλάζει την οπτική μας για τα πράγματα», έλεγε ο Αρμάν. Το παιδί, βυθισμένο σε έναν κόσμο γεμάτο καθημερινά αντικείμενα, ενθαρρύνεται να τα εξερευνήσει, να τα χωρίσει σε «οικογένειες», να τα κατηγοριοποιήσει και να τα συγκεντρώσει. Η συλλογή και η συγκέντρωση των αντικειμένων είναι το πρώτο βήμα για τη μεταμόρφωσή τους.

Περιοχή Δεύτερη — Το Αντικείμενο Αποκρυπτογραφείται

«Μου αρέσει η αλλαγή στην οπτική ενός αντικειμένου. Το αντικείμενο είναι πάντα εκεί, αναγνωρίσιμο, κι ωστόσο διαφορετικό», έλεγε ο Αρμάν. Σκοπός είναι το παιδί να ανακαλύψει τις αλλαγές στην κατάσταση του αντικειμένου, οι οποίες αντανακλούν το έργο του Αρμάν, να ανακαλύψει δηλαδή τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους δούλευε το αντικείμενο. Τρεις ομάδες δραστηριοτήτων είναι αφιερωμένες η καθεμία σε μια διαφορετική φάση της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Κάθε στάση μοιάζει με γραμμή παραγωγής και επιτρέπει στο παιδί να εξερευνά χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα χέρια. Με το σφράγισμα, αυτή την χειροκίνητη, επαναληπτική πράξη, το παιδί καλύπτει την επιφάνεια του χαρτιού και μεταμορφώνει το απεικονισμένο αντικείμενο. Με την κοπή αντικειμένων χειρίζεται κομμάτια αντικειμένων και τα οργανώνει με διαφορετικούς τρόπους στον χώρο, σε δύο ή σε τρεις διαστάσεις.

Περιοχή Τρίτη — Το Αντικείμενο Επινοείται και Πάλι σε 3D

«Όλοι έχουμε πρόσβαση στη δημιουργία. Την έχουμε μέσα μας. Και εσείς και εγώ», έλεγε ο Αρμάν. Μικρά χρωματιστά κουτιά διαφορετικών μεγεθών συγκεντρώνονται για να γίνουν πύργοι, λαβύρινθοι και τείχη. Τα παιδιά κατασκευάζουν μια κινούμενη, μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονική. Μέσα από αυτή τη διαδικασία που επικεντρώνεται στην έννοια της «πράξης», τα παιδιά πειραματίζονται με το αντικείμενο ως ομάδα, συνεργάζονται για να επιτύχουν φαινόμενα με τον όγκο και το χρώμα, μεταμορφώνουν τον χώρο.

Η επίσκεψη στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα παιδιά, θα γίνεται μόνο σε γκρουπ (maximum 30 παιδιά). Το πρόγραμμα θα διαρκεί μιάμιση ώρα και θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά δεν παρακολουθούν οι ίδιοι το πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το παιδί τους στα εκδοτήρια του Μεγάρου.

Πληροφορίες και κρατήσεις
Μεμονωμένοι επισκέπτες
:
Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00 – 18.30
Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30, 15.00 – 16.30, 17.00 – 18.30
Το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής
τηλ. 210-7282333

Σχολεία:
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30
Πληροφορίες στο τηλ.: 210 7282333 (10.00 – 13.00, Δευτέρα έως Παρασκευή)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,
Αθήνα


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.