Αρχική InfoMommy Υγεία Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση μήτρας από τη μητέρα στην κόρη της, που μάλιστα έγινε σε δύο ζευγάρια μητέρας-κόρης, πραγματοποιήθηκε από Σουηδούς γιατρούς στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ και με τη συμμετοχή του Έλληνα χειρούργου Ανδρέα Τζάκη. Αν και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες των επιστημόνων για μεταμόσχευση μήτρας στο παρελθόν, αυτές είτε δεν ήταν επιτυχείς, όπως για παράδειγμα το 2000 στη Σαουδική Αραβία, όπου το όργανο αφαιρέθηκε έπειτα από 3 μήνες λόγω θρόμβωσης του αίματος της λήπτριας είτε αφορούσαν νεκρή δότρια, όπως πέρσι στην Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του χειρουργού Μίκαελ Ολάουσον στο BBC, οι μεταμοσχεύσεις δε θα θεωρηθούν πραγματικά επιτυχείς, έως ότου οι δύο Σουηδέζες γυναίκες γεννήσουν. Και οι δύο κόρες είχαν ξεκινήσει εξωσωματική γονιμοποίηση πριν τη μεταμόσχευση και τα κατεψυγμένα έμβρυά τους θα μεταφερθούν στις νέες μήτρες, που πήραν από τις μητέρες τους, μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου θα ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

Οι δύο λήπτριες του μοσχεύματος βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Η μία είχε χάσει την μήτρα της πριν από πολλά χρόνια, εξαιτίας καρκίνου και η άλλη γεννήθηκε χωρίς μήτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού πανεπιστημίου, οι δότριες μητέρες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και σε λίγες μέρες θα βγουν από το νοσοκομείο.


Ο Έλληνας καθηγητής, κ. Τζάκης, δήλωσε ότι θα μιλούμε για πλήρως επιτυχημένη διαδικασία μόνο αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη και έλθουν στον κόσμο υγιείς απόγονοι. «Πάντως όλα τα πειραματικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τη διεξαγωγή της διαδικασίας σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων και πρωτευόντων εκτός του ανθρώπου, είναι θετικά και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί εγκυμοσύνη και στον άνθρωπο». Συμπλήρωσε επίσης ότι "οι λήπτριες οφείλουν να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα προκειμένου να μην απορρίψουν τα μοσχεύματα παρότι αυτά προέρχονται από τις μητέρες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζάκη «η ανοσοκαταστολή δεν θα είναι ισόβια αφού τα όργανα που μεταμοσχεύθηκαν είναι ‘εφήμερα’. Θα χρησιμοποιηθούν έως ότου οι γυναίκες αποκτήσουν παιδί ή παιδιά και στη συνέχεια θα αφαιρεθούν, οπότε θα σταματήσει και η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.