Αρχική Infokids Υγεία Η τρικλοζάνη επικίνδυνη για τα έμβρυα

Η τρικλοζάνη επικίνδυνη για τα έμβρυα

Οδοντόκρεμες, αποσμητικά, υγρά σαπούνια για τα χέρια, υγρά απορρυπαντικά για πλύσιμο των ρούχων, ακόμη και κάποια παιχνίδια ενδέχεται να περιέχουν τρικλοζάνη, ένα χημικό που συνδέεται με πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών στα έμβρυα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας προειδοποιούν τις έγκυες, αναφέροντας ότι υπάρχει περίπτωση, αν εκτίθενται στο χημικό, να θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο που κυοφορούν. Στο πλαίσιο της μελέτης των ειδικών από τη Φλόριδα πειράματα που διεξήχθησαν σε πρόβατα έδειξαν ότι η ουσία παρεμβαίνει σε ένα ένζυμο το οποίο επιτρέπει στα οιστρογόνα να κυκλοφορούν στη μήτρα. Τα οιστρογόνα βοηθούν να παραμένει ανοιχτή η κεντρική αρτηρία που τροφοδοτεί το έμβρυο με πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Αν υπάρχει έλλειψη της ορμόνης, η αρτηρία εμφανίζει στένωση και μειώνεται η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες.

Τι είναι η τρικλοζάνη
Πρόκειται για μια ισχυρή αντιβακτηριακή ουσία που αναπτύχθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα. Περιέχεται σε πλήθος προϊόντων, ενώ πρόσφατα εκδηλώθηκαν φόβοι από τους επιστήμονες ότι μπορεί να προκαλεί βλάβες στην υγεία. Πάντως, η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ) ανακοίνωσε ότι ξεκινά μεγάλη ανασκόπηση σχετικά με την ασφάλεια της τρικλοζάνης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.