Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Η υπερβολική χρήση του Facebook οδηγεί σε κατάθλιψη τα κορίτσια

Η υπερβολική χρήση του Facebook οδηγεί σε κατάθλιψη τα κορίτσια

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το Facebook εντάσσονται στη ημερησία διάταξη δραστηριοτήτων των εφήβων καθώς λατρεύουν να περνούν ώρες συνομιλώντας με γνωστούς και φίλους στον αγαπημένό τους ιστότοπο.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία σε 1.096 κορίτσια ηλικίας από 12 έως 16 ετών, όσα χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως το Facebook, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να πάθουν κατάθλιψη. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα καταδεικνύουν ότι οι έφηβες που σπαταλούν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους στο Facebook, το Twitter ή MySpace είναι αρκετά πιθανό να μην τους αρέσει το σώμα τους και να πιστεύουν ότι πρέπει να χάσουν βάρος. Ειδικότερα, το 40% του δείγματος των κοριτσιών ήταν δυσαρεστημένο με το σώμα του, ενώ οι μισές από αυτές φοβόντουσαν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί να βάλουν κιλά.

Η ενδεχόμενη χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται ευθέως και με τα πρότυπα ομορφιάς και μόδας που προβάλλονται σωρηδόν στα εν λόγω κοινωνικά δίκτυα και τα οποία φυσικά στο σύνολο των περιπτώσεων έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία μέσω photoshop, γεγονός που φυσικά οι έφηβες αγνοούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος χρήσης του υπολογιστή από τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 3,5 ώρες, ενώ μόνο στο 35% των περιπτώσεων οι γονείς έβαζαν όρια και κανόνες στο ποιες σελίδες μπορούσαν οι κόρες τους να επισκέπτονται όση ώρα βρίσκονταν συνδεδεμένες στο ίντερνετ.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ανησυχητική συσχέτιση ανάμεσα στην υπερβολική χρήση των μέσων δικτύωσης στο διαδίκτυο και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη» ανέφερε η Dr Amy Slater που διεξήγαγε τη μελέτη μαζί με την καθηγήτρια Marika Tiggemann.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.