Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Θαλάσσιο ιγκουάνα: Η φοβερή σαύρα που βουτάει σε βάθος 15 μ.

Θαλάσσιο ιγκουάνα: Η φοβερή σαύρα που βουτάει σε βάθος 15 μ.

Ενδημεί μόνο στα νησιά Γκαλαπάγκος, οπότε το μάλλον ανατριχιαστικό στην όψη ιγκουάνα -του οποίου ο αμερικανός φωτογράφος Χάουαρντ Χολ έχει τραβήξει μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες- προφανώς δεν θα το συναντήσουμε στα θερινά μακροβούτια μας στις ελληνικές θάλασσες.

Μάλιστα, η μεγαλόσωμη σαύρα έχει την ικανότητα να βουτάει σε βάθη μέχρι και 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για περίπου 30 λεπτά. Το θαλάσσιο ιγκουάνα τρέφεται με φύκη και είναι το μόνο είδος σαύρας που έχει αυτές τις ικανότητες.

Το Θαλάσσιο Ιγκουάνα (Amblyrhynchus cristatus) είναι ένα ιγκουάνα που μπορεί να βρεθεί μόνο στα νησιά Γκαλάμπακος και έχει την ικανότητα, μοναδική μεταξύ των μοντέρνων σαυρών, να ζει και τρέφεται στη θάλασσα. Έχει εξαπλωθεί σε όλα τα νησιά του αρχιπελάγους, ενώ κάποιες φορές αποκαλείται το Θαλάσσιο Ιγκουάνα των Γκαλάμπακος. Ζει κυρίως στις βραχώδεις ακτές των νησιών, αλλά μπορεί να εντοπιστεί και σε βαλτώδεις ή θαμνώδεις παραλίες.

Όταν ο Κάρολος Δαρβίνος επισκέφτηκε τα νησιά αηδιασμένος από την εμφάνιση των ζώων, έγραψε:

Στις μαύρες ηφαιστιακές πέτρες στην παραλία συχνάζουν τεράστιες (2-3 πόδια), αηδιαστικές και άχαρες σαύρες. Είναι τόσο μαύρες όσο οι πορώδεις πέτρες πάνω στις οποίες σέρνονται και ψάχνουν τη λεία τους από τη θάλασσα. Τις ονομάζω ‘διαβολάκια της σκοτεινιάς’. Έγιναν στα σίγουρα όπως η γη στην οποία κατοικούν.

Στην πραγματικότητα οι Amblyrhynchus cristatus δεν είναι πάντα μαύρες. Οι νεαρές σαύρες είναι πιο ανοιχτόχρωμες στην ράχη, και κάποιοι τύποι ενηλίκων σαυρών είναι γκρίζες. Οι αιτία των σκοτεινών τόνων είναι ότι το είδος πρέπει να απορροφά ταχύτατα θερμότητα για να μειώσουν την περίοδο λήθαργου αφού βγουν στην επιφάνεια από το νερό. Τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με θαλάσσια άλγη για να αποβάλουν το υπερβολικό αλάτι από τις ρινικές τους κοιλότητες καθώς ζεσταίνονται από τον ήλιο, και το στρώμα από αλάτι μπορεί να κάνει τα πρόσωπά τους άσπρα. Στα ενήλικα αρσενικά, ο χρωματισμός μεταβάλλεται με την εποχή. Την εποχή της γονιμοποίησης τα ενήλικα αρσενικά των νοτιότερων νησιών είναι τα πιο χρωματιστά αφού αποκτούν κοκκινωπά και σκούρα πράσινα χρώματα, ενώ στην Σάντα-Κρουζ είναι κεραμιδί και μαύρο και στην Φερναντίνα είναι κεραμιδί και μουντό πράσινο. Μία άλλη διαφορά μεταξύ των ιγκουάνα είναι το μέγεθος, που είναι διαφορετικό ανάλογα με το νησί στο οποίο κατοικεί το κάθε ένα ιγκουάνα. Τα ιγκουάνα που ζουν στα νησιά Φερναντίνα και Ισαβέλα είναι τα μεγαλύτερα που μπορούν να βρεθούν στα Γκαλάμπακος. Από την άλλη, τα μικρότερα ιγκουάνα βρίσκονται στο νησί Genovesa.

Τα ενήλικα αρσενικά είναι περίπου 1.3 m (τα θηλυκά 0.6 m) και ζυγίζουν 1.5 kg.

Στην ξηρά, τα θαλάσσια ιγκουάνα είναι μάλλον αδέξια ζώα, αλλά στο νερό είναι εξαίσιοι κολυμβητές που χρησιμοποιούν την πανίσχυρη ουρά τους για να προωθούν τους εαυτούς τους


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.