Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Θηλαστικό μπορεί να αναγεννήσει το δέρμα του

Θηλαστικό μπορεί να αναγεννήσει το δέρμα του

Μια ομάδα βιολόγων αποκάλυψε ότι αφρικανικά θηλαστικά μπορούν να αναγεννήσουν το κατεστραμμένο δέρμα τους με αποτέλεσμα να έχουν πολλά να μας μάθουν για την αναγέννηση του δέρματος και την αυτοεπούλωση των πληγών! Οι ερευνητές, μ' επικεφαλής τον αναπτυξιακό βιολόγο Άσλεϊ Σάιφερτ του πανεπιστημίου της Φλόριδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το "Science", αναφέρουν ότι τα ακανθωτά τρωκτικά Acomys kempi και Acomys percivali διαθέτουν ένα εύθραυστο δέρμα που σχίζεται εύκολα, γεγονός που τα βοηθά να ξεφεύγουν από άλλα ζώα. Τα ποντίκια μπορούν να χάσουν χωρίς πρόβλημα έως και το 60% του δέρματος από την πλάτη τους.
Τα συγκεκριμένα ζώα χρησιμοποιούν ένα «πυρήνα» αναγέννησης, ένα βλάστημα, που αποτελείται από μια συσσωμάτωση βλαστικών κυττάρων γύρω από τα οποία αναπλάθονται οι διάφοροι ιστοί. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αναγέννηση ιστών σε θηλαστικό και μάλιστα σ' αυτή την έκταση και χωρίς να μένει το παραμικρό σημάδι (ουλή κ.λπ.) στην αποκατεστημένη επιφάνεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο είδη του ποντικιού (Acomys kempi και Acomys percivali) καταφέρνουν όμως να αναγεννούν όχι μόνο το δέρμα αλλά και αδένες, θύλακες των τριχών και των χόνδρων. Οι επιστήμονες μάλιστα άνοιξαν στρογγυλές τρύπες στ' αυτιά των αφρικανικών τρωκτικών και αυτά κατάφεραν να αναγεννήσουν τα πάντα.

Η πρόοδος στην αναγεννητική ιατρική με τη χρήση βλαστικών κυττάρων έχει ήδη δείξει ότι τα μαλλιά, τα μάτια και την καρδιά κύτταρα μπορούν να αποκατασταθούν, αλλά να βρούμε έναν τρόπο για να προκαλέσει φυσική αναγέννηση του δέρματος σε τέτοιο επίπεδο θα σήμαινε νέες θεραπείες για τους ασθενείς με σοβαρά τραύματα και εγκαύματα, και ίσως ακόμη και αναγέννηση άκρων κάποια ημέρα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.