Αρχική InfoSchool Λύκειο «Κάτω από τη βάση» η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα

«Κάτω από τη βάση» η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα

Την 29η θέση ανάμεσα στα 48 που εξετάστηκαν καταλαμβάνει το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου πανεπιστημίων Universitas 21. Κορυφαίο στον κόσμο αναδεικνύεται το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατάταξη των πανεπιστήμιων έγινε βάσει τού ύψους της χρηματοδότησης από το κράτος και τους ιδιώτες, του όγκου των δημοσιεύσεων και η απήχησή τους στον ακαδημαϊκό κόσμο, της συνδεσιμότητας του συστήματος με ξένα πανεπιστήμια, του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το σύστημα, οι υποδομές του και η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Τα κριτήρια αυτά πληρούν σε μεγαλύτερο βαρθμό οι ΗΠΑ, που σκαρφαλώνουν στην πρώτη θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, Αυστραλία, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που καταλαμβάνει την 29η θέση, κρίνεται καλύτερο από εκείνο της Ιταλίας που ακολουθεί αμέσως μετά, αλλά και της Ρωσίας, της Κροατίας, της Τουρκίας και της Ινδίας που καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα είναι η Γαλλία (15η), η Ιρλανδία (16η), η Γερμανία (17η), το Ισραήλ (19η) και οι δυο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, Πορτογαλία και Ισπανία, που καταλαμβάνουν την 23η και την 24η θέση αντίστοιχα. Επιμέρους, ανα κριτήριο, το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης καταλαμβάνει την 20η θέση ως προς την χρηματοδότησή του από κράτος και ιδιώτες.Παράλληλα, καταγράφει αρνητικό ρεκόρ ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει και τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, αφού καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στα 48 συστήματα που εξετάστηκαν. Στη συνδεσιμότητα (παρουσία ξένων φοιτητών και συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας) η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση και στον όγκο των δημοσιεύσεων στην 27η θέση. Η Νότια Κορέα έχει τους περισσότερους φοιτητές ως ποσοστό του πληθυσμού και ακολουθούν η Φινλανδία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Σλοβενία. Το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων του εργατικού δυναμικού έχει η Ρωσία και ακολουθούν Καναδάς, Ισραήλ, ΗΠΑ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.