Αρχική Νέα Κίνδυνος Άσθματος για τα Βρέφη που κολυμπούν σε Πισίνες

Κίνδυνος Άσθματος για τα Βρέφη που κολυμπούν σε Πισίνες

Ακόμα και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική για μικρούς και μεγάλους. Αλλά όταν γίνεται σωστά και κυρίως όταν πραγματοποιείται σε σωστούς χώρους. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβέν των Βρυξελλών και αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal έδειξε ότι τα παιδιά που ξεκινούν το κολύμπι πριν την ηλικία των δύο ετών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κοινών βρεφικών αναπνευστικών λοιμώξεων και ίσως άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών μετέπειτα στην ζωή τους.
Σύμφωνα με το δρ Aλφρεντ Μπερνάρντ από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβέν των Βρυξελλών, η χρόνια έκθεση στο χλώριο των πισινών μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική υγεία των παιδιών, ειδικά αν έχουν οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αναπνευστικών αλλεργιών όπως ο πυρετός εκ χόρτου.
Οι ειδικοί θεωρούν υπέυθυνο γι' αυτό, την ποιότητα του αέρα στο χώρο όπου βρίσκονται οι πισίνες, ειδικά αν είναι εσωτερικές. Το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού συνδυαστικά με τον ιδρώτα, το σάλιο ή τα ούρα των κολυμβητών σχηματίζει υποπροϊόντα χλωρίου και με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία αυτά καταστρέφουν τους αεραγωγούς.
Στην βελγική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βρεφικό κολύμπι, σε εσωτερικές ή εξωτερικές πισίνες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας.
Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη των πνευμόνων και ειδικά των μικρών αεραγωγών, που συνήθως προκαλείται από αναπνευστικούς συγκυτιακούς ιούς, που είναι συχνοί στα βρέφη.
Στην παρούσα έρευνα, οι μικροί κολυμβητές που εκδήλωσαν βρογχιολίτιδα είχαν επίσης υψηλό κίνδυνο άσθματος ή αναπνευστικών αλλεργιών όταν έφτασαν στο νηπιαγωγείο.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 430 παιδιών που φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο και οι γονείς τους απάντησαν σε ερωτήσεις για το ιστορικό υγείας, την κολύμβηση και άλλους παράγοντες που αφορούσαν τα παιδιά.
Όσα παιδιά είχαν εκτεθεί σε χλωριομένο νερό πισίνας πριν το δεύτερο έτος ζωής, σε ποσοστό 36% είχαν ιστορικό βρογχιολίτιδας, συγκριτικά με το 24% των συνομηλίκων τους.
Όσα παιδιά είχαν χρησιμοποιήσει μόνο εσωτερικές πισίνες για περισσότερες από 20 ώρες πριν γίνουν δύο ετών, είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο βρογχιολίτιδας, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ πισίνα. Ωστόσο, τα παιδιά που είχαν χρησιμοποιήσει κυρίως ανοιχτές πισίνες είχαν διπλάσιο κίνδυνο πνευμονικής λοίμωξης.
Συνολικά πάντως δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά άσθματος και αλλεργιών μεταξύ κολυμβητών και άλλων παιδιών. Αλλά όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα παιδιά με ιστορικό βρογχιολίτιδας, μόνο όσα ήταν κολυμβητές είχαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών.
Μεταξύ των κολυμβητών που είχαν εκδηλώσει λοίμωξη, το 15% μετέπειτα εκδήλωσε άσθμα. Το ποσοστό ήταν 4% για τα παιδιά χωρίς ιστορικό βρογχιολίτιδας. Το χλώριο των πισινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών καθιστώντας τους αεραγωγούς πιο ευαίσθητους στα αλλεργιογόνα αλλά και τους μολυσματικούς παράγοντες.
Τι μπορεί λοιπόν να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να αποφεύγουν τις πισίνες για τα παιδιά κάτω των δύο ετών, καθώς εκτός από την πνευμονική υγεία, βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο και η δερματική υγεία εξαιτίας των υποπροϊόντων του χλωρίου.
Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι οι δημόσιες πισίνες συνήθως είναι υπερχλωριομένες κάτι που γίνεται αντιληπτό δια της οσμής, αλλά και του ερεθισμού που προκαλείται σε μάτια, δέρμα και λαιμό. Πάντως μπορείτε να ρωτήσετε αν η πισίνα καθαρίζεται με όζον, που είναι πιο ασφαλές..


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.