Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Η κόρη μου είναι 5.7 ετών. Έδω και πάρα πολύ καιρό δεν κοιμάται στο κρεβάτι της ή αν κοιμηθεί θέλει πάντα να είναι κάποιος μαζί της μέχρι να την πάρει ο ύπνος...

Η κόρη μου είναι 5.7 ετών. Έδω και πάρα πολύ καιρό δεν κοιμάται στο κρεβάτι της ή αν κοιμηθεί θέλει πάντα να είναι κάποιος μαζί της μέχρι να την πάρει ο ύπνος...

Ερώτηση. Η κόρη μου είναι 5.7 ετών. Έδω και πάρα πολύ καιρό δεν κοιμάται στο κρεβάτι της ή αν κοιμηθεί θέλει πάντα να είναι κάποιος μαζί της μέχρι να την πάρει ο ύπνος και τις περισσότερες φορές ξυπνάει και έρχεται στο κρεββάτι μας. Της έχουμε μιλήσει και μετά από πολλή προσπάθεια καταφέραμε να μάθουμε το λόγο του φόβου της. "Μαμά φοβάμαι τον καραγκιόζη. Όποτε κλείνω τα μάτια μου τον βλέπω μπροστά μου." Προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους και πολλές εξηγήσεις να της δώσουμε να καταλάβει πως ο καραγκιόζης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Μέχρι και καραγκιόζη με τον μπαμπά της έφτιαξε για να μπορέσουμε να το λύσουμε και να σταματήσει να φοβάται. Αλλά δυστυχώς καμία αλλαγή. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι άλλο να της πούμε. Έχουμε απελπιστεί. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Απάντηση. Πρώτα απ΄όλα ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infoKids.
Περιγράφετε ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι ότι πήρατε σοβαρά το φόβο της κόρης σας και βρήκατε την «πηγή» του προβλήματος. Αυτό χτίζει εμπιστοσύνη στο παιδί και ενδυναμώνει τη σχέση σας.
Μια τεχνική που έχει φανεί χρήσιμη σε τέτοιες καταστάσεις είναι η ακόλουθη: «Κυνηγήστε τα τέρατα έξω από την κρεβατοκάμαρα»!Βάλτε άλλη μια φορά την κόρη σας να σας περιγράψει με λεπτομέρειες για το τι βλέπει όταν κλείνει τα μάτια της. Αυτό θα τη βοηθήσει ακόμα περισσότερο να εκφράσει την ανησυχία της. Όταν περιγράψει τι βλέπει, αναλάβετε δράση! Ή η μαμά ή ό μπαμπάς ας πει: «Είμαι μαμά και σε διατάζω να μην έρχεσαι στον ύπνο της κόρης μου». Έπειτα πηγαίνετε στο παράθυρο ή την πόρτα και πείτε: «Πέρνα έξω, τώρα».
Ίσως αναρωτηθείτε: «Μήπως ενισχύω το φόβο της αν αντιμετωπίζω την κατάσταση έτσι»; Όχι δεν την ενισχύετε. Δίνετε το μήνυμα στο παιδί ότι καταλαβαίνεται το φόβο του, ότι το παίρνεται στα σοβαρά και διδάσκετε έναν τρόπο να διαχειρίζεστε το φόβο, αντιμετωπίζοντάς τον.
Όσο μεγαλώνει το παιδί και αποκτά διάκριση, θα κάνετε το διαχωρισμό μεταξύ λογικής και φαντασίας. Θα πείτε στο παιδί κάτι σαν: «Τα τέρατα που βλέπεις στην τηλεόραση δεν είναι αληθινά αλλά ακόμα και αν ήταν δεν θα επιτρέπαμε σε αυτά να μπουν μέσα στο σπίτι». Δείξτε φωτογραφίες για το πώς φτιάχνονται τα κινούμενα σχέδια ή οι φιγούρες του καραγκιόζη.
Κάτι τελευταίο. Φτιάξτε ένα σταθερό πρόγραμμα προ ύπνου (αν δεν το κάνετε ήδη). Βάλτε το παιδί να κοιμάται την ίδια ώρα, ας προηγηθεί ένα χλιαρό μπάνιο, κάντε αγκαλιές, μη βάζετε το παιδί για ύπνο ενώ είναι συγχυσμένο ή λυπημένο, δώστε του κάτι ελαφρύ, ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου, πείτε ένα τραγούδι όλοι μαζί ή μία προσευχή αν τη συνηθίζετε. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί εκτός του δωματίου του για να μιλήσετε μαζί του και όταν μπείτε τελικά μέσα το υπνοδωμάτιο, χαμηλώστε λίγο το φως, χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας και μην ανοίξετε καμία συζήτηση για το φόβο της, αν δεν το κάνει η ίδια.

Τέλος δώστε λίγο χρόνο πράγματα δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ευχαριστούμε και πάλι.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.