Αρχική InfoSchool Λύκειο Λατρεία και νεύρωση στην παιδαγωγική της καινοτομίας (22/3)

Λατρεία και νεύρωση στην παιδαγωγική της καινοτομίας (22/3)

Οι εκδόσεις της Εστίας μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Λ. Σμυρναίου "Λατρεία και νεύρωση στην παιδαγωγική της καινοτομίας", την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011, στις 7:00’ το απόγευμα, στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας. Πρόκειται για σημειώσεις σε μία μετανεωτερική φιλοσοφία της παιδείας.

Ομιλητές:

Γιάννης Πανούσης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Θράκης

Νίκος Σιδέρης

Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας

Απόστολος Μ. Σταβέλας

Ερευνητής, Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ακαδημία Αθηνών


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Παιδαγωγική της Καινοτομίας αποτελεί όπως θέλουν πολλοί, την επιστήμη του 21ου αιώνα. Το ανά χείρας βιβλίο, μελετώντας μια σειρά από κείμενα δυτικών κυρίως διανοητών, επιδιώκει να ανιχνεύσει τους όρους, τους στόχους και τις συνέπειες μιας παιδαγωγικής διαδικασίας, η οποία αναπνέει μέσα σε αυτό το κυρίαρχο σήμερα πνεύμα της Καινοτομίας. Επιχειρώντας μια γενεαλογία της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας, επιμένει στην προμηθεϊκή, νεωτερική τους εκδοχή, για να σταθεί εν συνέχεια στη μαζικοποιημένη, μετανεωτερική ιδιοσυστασία τους. Αναγνωρίζοντας ως πολιορκητικό κριό αυτής της Παιδαγωγικής τα Καινοτόμα Προγράμματα, υποστηρίζει ότι, μέσα στο πλαίσιο ενός παντοδύναμου πλέον οικονομισμού, οι θιασώτες της Καινοτομίας μεταχειρίζονται μια εκμαυλιστική ρητορική η οποία κατακτά το ασυνείδητο μικρών και μεγάλων και τους εξωθεί σε μια δικαιωματική βουλιμία, η οποία έχει ήδη φέρει τον σύγχρονο κόσμο στο χείλος της περιβαλλοντικής, και όχι μόνο, καταστροφής.

Το βιβλίο καλεί σε ένα δυσχερή και συνεχή αναστοχασμό της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας, προτρέπει στη διαστολή της δημιουργικής φαντασίας από την κριτική σκέψη και προσδοκά τη μετάβαση από την Παιδαγωγική της Καινοτομίας σε μια Παιδαγωγική του Μυστηρίου.

Για το βιβλίο είπαν:

Σίγουρα γύρω μας ζουν δυνατοί οι τρόποι που θα φιμώσουμε τις ενστικτώδεις ανάγκες-αντιδράσεις. Η οποιαδήποτε τάξη πραγμάτων προτιμά την εκπαίδευση από την πηγαία, αυθόρμητη ωρίμαση. Συναντήσαμε τα λόγια των Deleuze-Guattari: «να περάσει λίγο ελεύθερο και ανεμοδαρμένο χάος και να πλαισιώσει με αιφνίδιο φως ένα όραμα». Ο Αντώνης Σμυρναίος μάς δίνει ένα πλούσιο δοκίμιο για μια απερίσπαστη, «εξωφρενική» περιπέτεια στο αρμονικό ανολοκλήρωτο του ανθρώπου. «Σπάζοντας τα όρια του αυτοκρατορικού εγγραμματισμού, που έχει γίνει ένα με το πνεύμα και τη σάρκα μας».

Δημήτρης Δαλδάκης, Βιβλιοθήκη Ελευθεροτυπίας, 09/03/10

Λίγια λόγια για το συγγραφέα

O Aντώνης Λ. Σμυρναίος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε ως σχολικός σύμβουλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και διδάσκει ως λέκτορας Νεοελληνική Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έγραψε: Η διδακτική της ιστορίας. Συνταγογραφίες διδακτισμού ή στοχασμοί πάνω στην ιστορική επίγνωση; (Γρηγόρης 2008)· Στα ίχνη της ουτοπίας. Tο «Φιλελληνικόν Παιδαγωγείον» Σύρου και η προτεσταντική ομογενοποίηση της οικουμένης κατά το 19ο αιώνα» (Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων 2006)· Μετέωρος ζήλος. Προτεσταντική προπαιδεία και νεοελληνική εκπαίδευση κατά το 19ο αιώνα» (Ψηφίδα 2006)· συμμετοχή στη συγγραφή του βιβλίου: Ελληνικά Παιδαγωγικά Περιοδικά (1831-1991). Βιβλιογραφία (1831-1974) (Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, εποπτεία Αλέξης Δημαράς, 2004).


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.