Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Μάθετε για τις αντηλιακές τροφές

Μάθετε για τις αντηλιακές τροφές

Σίγουρα έχετε ακούσει για την προστετευτική δράση των καροτενοειδών απέναντι στην έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες. Κι αυτό επειδή διαθέτουν θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν φυσική κάλυψη του δέρματος από τις δυσμενείς επιδράσεις των ακτινών UV-A και UV-B.

Κι αν αναρωτιέστε από πού... θα τα προμηθεύεστε, η απάντηση είναι κάτι περισσότερο από απλή. Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά. Ας δούμε τώρα τις πηγές αυτών των συστατικών, που κατέχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Λυκοπένιο: Ντομάτα, καρπούζι, κόκκινο γκρέιπ φρούτ – το κόκκινο χρώμα αυτών των τροφών οφείλεται στο καροτενοειδές λυκοπένιο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως η θέρμανση, μπορεί ακόμα και να πενταπλασιάσει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τις ντομάτες. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως με τη θερμική επεξεργασία της ντομάτας, διασπώνται τα κύτταρα στα οποία βρίσκεται το λυκοπένιο, με αποτέλεσμα αυτό να απορροφάται και να αξιοποιείται καλύτερα. Άλλες έρευνες δείχνουν πως η προσθήκη λίπους μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου της ντομάτας, κάνοντας τη σάλτσα ντομάτας μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου.

Β-καροτένιο: Καρότο, κολοκύθα, μάνγκο, βερίκοκο, γλυκοπατάτα. Το β-καροτένιο μετατρέπεται εν μέρει στον οργανισμό μας στην πολύτιμη βιταμίνη Α, ενώ ένα άλλο μέρος του δρα αυτούσια ως καροτενοειδές.

Λουτεΐνη: Καλαμπόκι, σπανάκι, κόλιανδρο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, φιστίκια. Η λουτείνη αποτελεί καροτενοειδές που δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα το ανάγουν εκτός από προστατευτικό των δομών το δέρματος και σε ένα εξαιρετικό μέσο πρόληψης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας των οφθαλμών, που συχνά παρουσιάζεται στην Τρίτη Ηλικία.

Η προστατευτική δράση των καροτενοειδών ενισχύεται από τη φυσική βιταμίνη Ε (καλές πηγές: αμύγδαλα, αβοκάντο, έλαιο φύτρου σιταριού, ελαιόλαδο, κ.λ.π.), ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την διαρκή ενυδάτωσή μας, όπως και τη χρήση αντιηλιακών κρεμών με δείκτη προστασίας πάνω από 10.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.