Αρχική InfoTeens Νέα "Μάθε για τη βιοποικιλότητα, είσαι κι εσύ ένας κρίκος της αλυσίδας!» Νέα ιστοσελίδα για τη βιοποικιλότητα

"Μάθε για τη βιοποικιλότητα, είσαι κι εσύ ένας κρίκος της αλυσίδας!» Νέα ιστοσελίδα για τη βιοποικιλότητα

Μία νέα ιστοσελίδα εγκαινίασε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την ευαισθητοποίηση των νέων : «Μάθε για τη βιοποικιλότητα, είσαι κι εσύ ένας κρίκος της αλυσίδας!». Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι (www.neagenia.gr/viopoikilotita),συνδέεται με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ( www.neagenia.gr) και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με ενημερωτικό υλικό για τη σημασία της διατήρησης των ειδών , τους τρόπους προστασίας της βιοποικιλότητας, την περιβαλλοντική και οικονομική της αξία και τη συμβολή της στην οικοτουριστική ανάπτυξη της χώρας .

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία εκπόνησης δικού της προγράμματος οικολογικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα. Κεντρικός άξονας του προγράμματος, η σημασία της διατήρησης και προστασίας της ελληνικής (και όχι μόνο) βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της αρχής της διαγενεακής αλληλεγγύης, σύμφωνα με την οποία- σε ότι αφορά την οικολογία - η κάθε γενιά οφείλει να παραδώσει στην επόμενη, κατ΄ ελάχιστον το ίδιο επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος με αυτό που έλαβε από την προηγούμενη.

Αφορμή για την εκκίνηση του Προγράμματος, αποτέλεσε η ανακήρυξη του 2010 από τον Ο.Η.Ε. ως παγκόσμιου έτους  αφιερωμένου στην προστασία της βιοποικιλότητας με στόχο τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από τη λειτουργία της νέας ενημερωτικής οίκο- ιστοσελίδας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος :
Α) Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω προβολής ειδικών κοινωνικών μηνυμάτων, που εστιάζουν στην έννοια της βιοποικιλότητας και στην ανάδειξη ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, τα οποία είναι απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας. Τα μηνύματα προβάλλονται ήδη μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου και μπορείτε να τα δείτε στο κανάλι της Γ.Γ.Ν.Γ. στο youtube .

Β) Δράσεις ευαισθητοποίησης με συμμετοχή νέων σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις ή/και άλλους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος, όπως διαγωνισμοί και  διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Γ)  Παραγωγή εύληπτου εκπαιδευτικού υλικού (εγχειριδίου) για τη βιοποικιλότητα, κυρίως για μαθητές .

Ομάδα στόχος του Προγράμματος είναι πρωτίστως οι νέοι (και έμμεσα όλοι οι πολίτες), ηλικίας :
• 18-35 ετών, των οποίων η καθημερινότητα επηρεάζεται από τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αναμένεται να τα βιώσουν σύντομα και απότομα.
• 12-18 ετών, μαθητές, καθώς αποτελούν τη μαγιά της νέας γενιάς, η οποία μπορεί εν δυνάμει να αλλάξει την επικρατούσα νοοτροπία και να απαιτήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη.

Ο σχεδιασμός και εν μέρει η υλοποίηση του Προγράμματος αποτελούν προϊόν συνεργασίας της Γ.Γ.Ν.Γ. με 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις και ειδικούς επιστήμονες που ειδικεύονται στο θέμα της βιοποικιλότητας.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχουσες οργανώσεις είναι : 1) Αρκτούρος, 2) WWW-Hellas, 3) Σόλων, 4) Αρχέλων, 5) Μεσόγειος-SOS, 6) Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, 7) Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, 8) Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 9) Ελληνική Ζωολογική Εταιρία, 10) Anima, 11) MOM και 12) Καλλιστώ.
Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι κατά βάση συμβουλευτικός. Η συνεργασία υπάγεται στην ευρύτερη πολιτική στρατηγική της Γ.Γ.Ν.Γ. για άνοιγμα στην Κοινωνία Πολιτών και συνειδητή επιδίωξη συνεργειών που οδηγούν σε πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό δράσεων και παρεμβάσεων υπέρ της νεολαίας.
Περισσότερες πληροφορίες: www.neagenia.gr & www.neagenia.gr/viopikoilotita


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.