Αρχική Infokids Υγεία Μέτρα προστασίας από τη Νέα Γρίπη στο Σπίτι

Μέτρα προστασίας από τη Νέα Γρίπη στο Σπίτι

Τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό και οι σχολικές τάξεις κλείνουν κατά εκατοντάδες πλέον, ευτυχώς όμως οι ασθενείς που νοσούν εμφανίζουν σχετικά ήπια συμπτώματα. Εμείς ακούσαμε κάποιες συμβουλές ιδιαίτερα χρήσιμες από τον κ. Γιάννη Τούντα, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, και σπεύδουμε να σας τις μεταφέρουμε καθότι οι γονείς είναι ίσως η πληθυσμιακή ομάδα που έχει θορυβηθεί περισσότερο. Προτρέπει λοιπόν ο καθηγητής στην απομόνωση των ασθενών (κατά κανόνα στο σπίτι τους) και στα μέτρα γενικής υγιεινής που θα ληφθούν, τα οποία θα συμβάλουν στην καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού.

Τι θα κάνετε εάν κάποιος δικός σας νοσήσει
• Οι ασθενείς με ήπιες εκδηλώσεις γρίπης θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους -δεν πρέπει να τρέχουμε στα νοσοκομεία με τα πρώτα συμπτώματα- και να επικοινωνούν με γιατρό εφόσον χρειαστεί - κάθε ελληνικό σπίτι θα πρέπει να είναι σε θέση στο άμεσο μέλλον να περιθάλψει σωστά έναν ή περισσότερους ασθενείς με νέα γρίπη.
• Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για όσο διάστημα έχει συμπτώματα συν 2 ημέρες ή ως 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (ό,τι από τα δύο είναι περισσότερο), χωρίς να λαμβάνει αντι-ιικά φάρμακα, να κρατάει απόσταση 1-2 μέτρα από τα άλλα άτομα ή, στην αντίθετη περίπτωση, να χρησιμοποιείται χειρουργική μάσκα και να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με ένα χαρτομάντιλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα.
• Ο ασθενής πρέπει τις μέρες που νοσεί, αλλά και μετέπειτα να πίνει πολλά υγρά, να καταναλώνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, να παίρνει βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C.
• Επίσης, πρέπει να αερίζεται καλά ο χώρος, να πλένουν όλοι συχνά και καλά τα χέρια τους και να καθαρίζονται καλά με απολυμαντικό οι επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να μολυνθούν από τον ασθενή, καθώς και το μπάνιο και η τουαλέτα που χρησιμοποιεί ο ασθενής, που καλό θα είναι, αν είναι δυνατόν, να μη χρησιμοποιείται από άλλους.
• Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της απολύμανσης, η οικιακή χλωρίνη είναι ίσως ο πλέον αποτελεσματικός απολυμαντικός παράγοντας διαθέσιμος για οικιακή χρήση, γιατί χάρη στο υποχλωριώδες νάτριο που περιέχει, αποδομεί και διασπά τα σωματίδια των μικροοργανισμών, προσβάλλοντας ταυτόχρονα πολλά σημεία του μικροοργανισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να καθαρίζονται συχνά οι επιφάνειες στην κουζίνα, στο μπάνιο ή στους χώρους περίθαλψης του ασθενούς, χερούλια στις πόρτες, τηλέφωνα, βρύσες, διακόπτες ρεύματος κ.λπ.
• Η δράση αυτή είναι αποτελεσματική ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, καθώς και σε χαμηλές θερμοκρασίας (π.χ. για τον καθαρισμό του ψυγείου). Στην περίπτωση δε επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, θα ήταν σκόπιμο μετά την απολύμανση της επιφάνειας, να τις ξεβγάζουμε με ένα καθαρό πανί με νερό, ενώ να μην ξεχνάμε να φυλάσσουμε πάντα τη χλωρίνη μακριά από μικρά παιδιά.

Από τον Γιάννη Τούντα Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) www.neahygeia.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.