Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Μαραθώνιος 2010

Μαραθώνιος 2010

Αντοχή, δύναμη, σωστή προετοιμασία, αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση. Στοιχεία που αν έχουν δουλευτεί σωστά σε έναν αθλητή θα δώσουν όχι μόνο την ικανοποίηση του τερματισμού αλλά και καλές επιδόσεις.

Ημέρες Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας θα θυμίζει την Κυριακή 31 Οκτωβρίου η Μαραθώνια Διαδρομή από όπου θα περάσουν οι 12.500 δρομείς που θα τρέξουν στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Περισσότεροι από 1.800 εθελοντές έχουν τεθεί ήδη στην διάθεση της οργανωτικής Επιτροπής σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 10% προέρχονται από το εξωτερικό αλλά και από πόλεις της περιφέρειας. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, το 65%, είναι γυναίκες ενώ το 40% είναι ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Δεν λείπουν βέβαια και αρκετοί φορείς, ομάδες και οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντισμού του 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά και μαθητές σχολείων, πρόσκοποι, μέλη κατασκηνώσεων, φοιτητές κ.ά.

Ένας μαραθώνιος αγώνας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως αν γίνεται σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Οι αθλητές καλούνται να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, ενώ το σώμα καταπονείται αισθητά. Η προετοιμασία είναι σκληρή και μακρόχρονη για να τερματίσει κανείς στις πρώτες θέσεις και μάλιστα σε χρόνο επιθυμητό. Από κει και πέρα, βέβαια, την ιστορική διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών μπορεί να την τρέξει και κάποιος μη αθλητής, αρκεί να προσέξει δυο τρία σημεία ώστε να φτάσει σώος και αβλαβής στο τέρμα. Στην καθιερωμένη λοιπόν διαδρομή η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους αισθάνονται ότι έχουν τις δυνάμεις να διανύσουν την απόσταση. Χωρίς το άγχος των επιδόσεων, αλλά λαμβάνοντας την ικανοποίηση της συμμετοχής.
Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου διεξάγεται για φέτος ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, ακολουθώντας την κλασική διαδρομή, που έχει ως αφετηρία την πόλη του Μαραθώνα και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για την ίδια εκείνη διαδρομή που έτρεξαν οι αθλητές κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος ερασιτεχνικά στον Μαραθώνιο αγώνα τρεξίματος ή στον παράλληλο αγώνα διαδρομής Μαραθωνίου με Δυναμικό Βάδισμα καλό είναι να προσέξουν τις προηγούμενες μέρες τη φυσική τους κατάσταση, την αντοχή τους και τη διατροφή τους. Οι δρομείς πρέπει να βρίσκονται στον Μαραθώνα τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, όπου θα μπορούν να προθερμαίνονται στο Στάδιο του Μαραθώνα καθώς και πίσω από την Αψίδα Εκκίνησης. Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο δίνεται στις 09.00πμ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας).

Μεταφορά δρομέων και βαδιστών στο χώρο εκκίνησης
Η μεταφορά όλων των συμμετεχόντων στο Μαραθώνιο Δρόμο και το Δυναμικό Βάδισμα θα γίνει ταυτόχρονα από τρία (3) διαφορετικά σημεία στο Κέντρο της Αθήνας. Η αναχώρηση των λεωφορείων με κατεύθυνση την Αφετηρία στο Μαραθώνα θα γίνει μέσα σε μία (1) ώρα, από τις 05:30 π.μ. έως της 06:30 π.μ. Μετά τις 06:30 π.μ. δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά των συμμετεχόντων με μεταφορικά μέσα της Οργανωτικής Επιτροπής.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της εκκίνησης τουλάχιστον μία (1) ώρα πριν την εκκίνηση του Αγώνα, το αργότερο δηλαδή στις 08:00πμ.

Σημεία Επιβίβασης
1) Επί της Λεωφ. Βασ. Σοφίας, μπροστά στο σταθμό του Μετρό "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ".
2) Επί της Λεωφ. Αμαλίας στο Σύνταγμα, 100μ. από το σταθμό του Μετρό "ΣΥΝΤΑΓΜΑ" (είσοδος Ζαππείου Μεγάρου).
3) Επί της Λεωφ. Συγγρού, μπροστά στο σταθμό του Μετρό "ΣΥΓΓΡΟΥ-ΦΙΞ".

Προσοχή: Στη Μαραθώνια Διαδρομή θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 08:00πμ και στα δύο ρεύματα της Λεωφ. Μαραθώνος.

Λίγα λόγια για τη διαδρομή
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έχει συμπεριληφθεί στην κατηγορία Διεθνών Μαραθώνιων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, IAAF SILVER LABEL, ενδεικτικό στοιχείο του υψηλού επιπέδου διοργάνωσής του. Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο, αλλά και για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ θα δοθεί στις 9:00.
Με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν από τον ΣΕΓΑΣ, τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Για 4 χιλιόμετρα η διαδρομή θα έχει μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Μετά το 4ο χλμ. της διαδρομής, οι αθλητές εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή γίνεται κυκλική γύρω από το Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη του Μαραθώνα. Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ. (Νέα Μάκρη), η διαδρομή γίνεται πιο βατή και επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ. θα συναντήσετε τμήματα με ανηφορική κλίση, ενώ πριν από τη διασταύρωση της Ραφήνας υπάρχει κατηφόρα με έντονη κλίση. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Το 27ο-28ο χλμ., που περνά μέσα από την Παλλήνη, είναι επίσης ανηφορικό. Από τον Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού (30ο-31ο χλμ.). Την έντονη ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Το ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο πρέπει να καλυφθεί η απόσταση του Μαραθωνίου με τρέξιμο είναι 6 ώρες. Για να συμμετάσχει κάποιος στον Μαραθώνιο Δρόμο, αλλά και το Δυναμικό Βάδισμα, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Αγώνας Δρόμου 5 χλμ.
Παράλληλα με τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών διεξάγεται και ανοικτός λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5χλμ.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (αριστερό ρεύμα), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η διαδρομή διατρέχει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, όπως το Πολεμικό Μουσείο, η Βουλή, η Πλατεία Συντάγματος, η Ακρόπολη. Αναλυτικότερα, η διαδρομή του Αγώνα Δρόμου 5χλμ περιλαμβάνει τις οδούς:

Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό Στάδιο) - Ριζάρη - Λεωφόρος Βασ. Σοφίας (Πολεμικό Μουσείο) - Λεωφόρος Αμαλίας (Βουλή) - Στύλοι Ολυμπίου Διός - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Είσοδος Θεάτρου Ηρώδου Αττικού (αναστροφή στο ύψος της οδού Προπυλαίων) - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Στύλοι Ολυμπίου Διός - Λεωφόρος Βασ. Όλγας - Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό Στάδιο).

Ο τερματισμός του Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. θα λάβει χώρα εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Αγώνας Δρόμου 10. χλμ.
Παράλληλα με το Μαραθώνιο Δρόμο διεξάγεται και ανοικτός Αγώνας Δρόμου 10 χλμ., ο οποίος ξεκινάει και τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η διοργάνωση του Αγώνα Δρόμου 10 χλμ ξεκίνησε το 1998. Η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω καθιερώθηκε το 2004. Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει μετρηθεί από επίσημο διεθνή μετρητή (Grade A) των IAAF & AIMS.

Ο αγώνας ξεκινάει με κατεύθυνση αντίθετη της διαδρομής του Μαραθωνίου Δρόμου για 5 χλμ. (με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης) και στην συνέχεια επιστροφή και τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πάνω στην Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή. Η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (ρεύμα ανόδου προς Αμπελοκήπους), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η εκκίνηση του Αγώνα δίνεται στις 09:30 πμ.

Info
Πληροφορίες: http://www.athensclassicmarathon.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.