Αρχική Νέα Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη Εβδομάδα

Είναι η εβδομάδα του καθολικού πένθους. Τραγούδια, μουσική, θέατρα όπως και κάθε διασκέδαση είναι απαγορευμένα. Σε μερικούς τόπους, όπως στην Πάρο, οι καμπάνες σιγούν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και η πρόσκληση στην Εκκλησία γίνεται από τον κράχτη.

Με την είσοδο στη Μεγάλη Εβδομάδα, εντείνεται ακόμα περισσότερο η νηστεία. Μάλιστα, σε μερικούς τόπους (Καστοριά) τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ειδικά τα κορίτσια, δεν τρώνε σχεδόν τίποτε, επειδή πιστεύουν ότι "νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή και έτσι ελπίζουν να βρουν γαμπρό". Ακόμα και η εργασία, όπως και κάθε βιοτική μέριμνα ή τέρψη πρέπει να σταματήσει επειδή ο Χριστός είναι σταυρωμένος.

Οι μόνες εργασίες που επιτρέπονται είναι ο καθαρισμός των σπιτιών (ασβέστωμα, σφουγγάρισμα) και η προετοιμασία των αναγκαίων για το Πάσχα. Ο κόσμος νηστεύει παρακολουθεί τους Εσπερινούς και τις αγρυπνίες στην Εκκλησία και είναι γενικά αφοσιωμένος στην εκπλήρωση των θρησκευτικών του καθηκόντων.

Οι λειτουργίες όμως και οι τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας, ιδιαίτερα από τη Μεγάλη Τετάρτη έδωσαν αφορμή για την τέλεση πολλών λατρευτικών εθίμων.

Πριν αρχίσει η Εβδομάδα των Παθών γιορτάζουμε το Σάββατο του Λαζάρου - όπου ο Χριστός ανάστησε το φίλο του τον Λάζαρο ως προειδοποίηση για τη δική Του Ανάσταση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.