Αρχική InfoMommy Υγεία Μην καπνίζετε... ατμίζετε

Μην καπνίζετε... ατμίζετε

lindsay-lohan-electronic-cigarette

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι το καλύτρο είναι να μην καπνίζει ούτε ατμίζει κανείς, παρ' όλα αυτά όμως, αντί να καπνίζει, καλύτερα να ατμίζει (να καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο), καθώς τα οφέλη για την υγεία του είναι πολλά.

Αυτές τις μέρες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) παρουσιάζει το μεγαλύτερο και πιο εμπεριστατωμένο παγκοσμίως πρόγραμμα πιστοποίησης και ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δέχεται μια συντονισμένη επίθεση από διάφορα κέντρα, όπου άλλοι από δικές τους εμμονές και άλλοι για καθαρά λόγους δικούς τους συμφέροντος, στοχοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Βασικό όπλο τους σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η καλλιέργεια της αμφιβολίας σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφήνοντας να εννοηθούν χίλια-δυο πράγματα. Και αυτό, παρά τις αμέτρητες διεθνείς έρευνες που έχουν δείξει ότι το κανονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο επιβλαβές από ό,τι το ηλεκτρονικό.
Ο ΣΕΕΗΤ δεν θα αφήνει τίποτα αναπάντητο διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Στις φήμες που διάφοροι καλλιεργούν, από εδώ και στο εξής θα απαντά με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, ώστε να γίνει πιστευτό και στον πλέον δύσπιστο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές και οι ελληνικές εταιρείες του χώρου υπεύθυνες και σοβαρές.

Για το λόγο αυτό ξεκίνησε συνεργασία με το Παν/μιο Κρήτης και το Παν/μιο Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρουκαι πιο συγκεκριμένα με τους γνωστούς και αναγνωρισμένους διεθνώς καθηγητές Δημήτρη Κουρέτα από το Παν/μιο Θεσσαλίας και Αριστείδη Τσατσάκη από το Παν/μιο Κρήτης, οι οποίοι με τα εργαστήριά τους θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν όλα τα υγρά που χρησιμοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος, τα υγρά αναπλήρωσης των εταιριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και (φυσικά) δεν περιέχουν καμία καρκινογόνα ουσία.

Το έργο της πιστοποίησης των υγρών του ΣΕΕΗΤ:
1. Είναι το ισχυρότερο πρόγραμμα ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης στον κόσμο για το οποίο έχει ήδη υπάρξει διεθνές ενδιαφέρον.

2. Εξασφαλίζει διαχρονικά την παροχή ασφαλών προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος διότι δεν γίνεται μόνο μία φορά αλλά μηνιαίως.

3. Αποδεικνύει με μετρήσιμο επιστημονικό τρόπο ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι πρακτικά αβλαβές, χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1272/2008.

4. Καταρρίπτει τους μύθους ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι καρκινογόνο, διότι εκτός της λίστας των συστατικών γίνονται ειδικοί έλεγχοι για την ύπαρξη νιτροσαμινών και αρωματικών πολυκυκλικών υδρογονανθράκων.

5. Αποδεικνύει την πρόοδο των υγρών της βιομηχανίας ηλεκτρονικού καπνίσματος ως προς την κατασκευή αβλαβών προϊόντων.

6. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, πιστοποιημένα και ασφαλή.

7. Η σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο, το πλέον επιβλαβές προϊόν, είναι πλέον καταλυτική.

Πάντως, ο ΣΕΕΗΤ, έπειτα από διαβεβαίωση των μελών του, κοινοποίησε ότι οι πωλήσεις γίνονται αυυστηρά σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ συγχρόνως τα νεαρά παιδιά αποθαρρύνονται και από την τιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου (περί τα 100€).

Από την άλλη, τα συστατικά που ανιχνεύονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχουν καμία σχέση ,ε τα συστατικά του τσιγάρου, τα οποία είναι 6 σε σχέση με τα 4.000 του κανονικού τσογάρου.

Ο κ. Πετρόπουλος πάντως αναφέρθηκε στην απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ ο οποίος ανακάλεσε παλαιότερη απόφαση σύμφωνα με την οποία τα νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να έχουν άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. «Η απόφαση αυτή είναι θετική αν και ήταν αυτονόητη, καθώς ανάλογες αποφάσεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ο ΕΟΦ να μην επιμείνει στο δεύτερο λάθος που ετοιμάζεται να κάνει τοποθετώντας τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου στα καπνικά προϊόντα (έχουν καπνό και καίγονται), το οποίο εκτός από παράλογο είναι και παράνομο.


Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΕΗΤ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης υγρών κατά αλφαβητική σειρά είναι οι:

Alter eGo (www.iVape.eu)
Atmistis (www.atmistis.gr)
Atmo (www.atmo-smoke.gr)
Atmos Lab (www.atmoslab.gr)
Bio Health Smoking (www.hlektroniko-tsigaro.com)
ECig (www.ecig.gr)
Esmoke (www.esmoke.gr)
Natura (www.e-natura.gr)
Nobacco (www.nobacco.gr)
Zibacco (www.zibacco.gr)


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.