Αρχική InfoMommy Υγεία Μια ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα;

Μια ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα;

Να αποτρέψει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ικανή η λήψη μιας δόσης ασπιρίνης καθημερινά σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "The Lancet".

Δύο δισκία ασπιρίνης την ημέρα για 24 μήνες συντέλεσαν σε μείωση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 63% σε 861 ασθενείς υψηλού κινδύνου, παρατήρησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ.

Η μελέτη εστίασε στους 861 ασθενείς που έπασχαν από το σύνδρομο Lynch, το οποίο επηρεάζει περίπου ένα στα 1.000 άτομα.

Μελετώντας τους ασθενείς, οι ερευνητές τους χορήγησαν 600 mg ασπιρίνης καθημερινά και διαπίστωσαν ότι εκδηλώθηκαν μόλις 19 καρκινικοί όγκοι, συγκριτικά με τους 34 όγκους που εντόπισαν στην ομάδα ελέγχου, μείωση δηλαδή 44%. Όταν εξετάστηκαν οι ασθενείς που έκαναν την θεραπεία για 24 μήνες, η μείωση έφτασε το 63%.

Επίσης η ασπιρίνη είχε επίδραση και σε άλλους καρκίνους που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch (της μήτρας και του στομάχου), η συχνότητα των οποίων μειώθηκε κατά 50%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία έχει και παρενέργειες.

«Αν μπορέσουμε να προλάβουμε 10.000 καρκίνους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε 1.000 έλκη και 100 εγκεφαλικά επεισόδια. Μια αρκετά καλή ‘συμφωνία’ κατά την άποψή μου», τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, που αποδεικνύει την αντικαρκινική ιδιότητα του αναλγητικού.

Πάντως ένα σοβαρό ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο τα υγιή άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη. Όσο χαμηλότερος ο κίνδυνος καρκίνου ή εμφράγματος, τόσο μικρότερα και τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης, καθώς οι παρενέργειες της μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του χρήστη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.