Αρχική Infokids Υγεία Πού θα πάμε για τρέξιμο. Τα οφέλη του τζόκινγκ

Πού θα πάμε για τρέξιμο. Τα οφέλη του τζόκινγκ

Τρέξιμο, κίνηση, παιχνίδι. Λέξεις απόλυτα συνυφασμένες με την παιδική φύση. Δράσεις ταυτισμένες με την καλή φυσική κατάσταση και την ευεξία. Τα παιδιά θέλουν να τρέχουν, είναι μέσα στη φύση τους και κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει. Πολλά παιδιά όμως σήμερα είναι υπέρβαρα και υποφέρουν από ασθένειες, που συνήθως, παρουσιάζονται μόνο στους μεγάλους.

Τα οφέλη από το τρέξιμο για τα παιδιά

Σύμφωνα με μια μελέτη, που έγινε στην Αμερική, η αρτηριοσκλήρωση στην παιδική ηλικία εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό. Σωστή, μετρημένη τροφή πρέπει να παρέχεται σε συνδυασμό με αρκετή κίνηση. Η άσκηση προλαβαίνει τη δημιουργία λιποκυττάρων στα χρόνια της αναπτύξεως και με τον τρόπο αυτό περιορίζει την πιθανότητα παχυσαρκίας στην ενηλικίωση. Μόνο που τα παιδιά πρέπει να πάρουν την άσκηση σαν παιχνίδι. Βέβαια, τα παιδιά καλύπτουν σ' ένα συνηθισμένο απόγευμα παιχνιδιού μεγάλες αποστάσεις, κάνουν, όμως, πολλά διαλείμματα.
Το ομαδικό τρέξιμο της οικογένειας πρέπει να μοιάζει πολύ μ' ένα παιχνίδι. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ιδιαίτερα κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, οι μεγάλοι. Με μια άσκηση γεμάτη ποικιλία μπορούμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον τους. Το έδαφος πρέπει να μην είναι μονότονο, ούτε η φυσική ομορφιά της διαδρομής, διαφορετικά θα χάσουν γρήγορα οι νεαροί μας το ενδιαφέρον τους.

Ρυθμός τρεξίματος
Ο ρυθμός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι πολύ γρήγορος. Αν το παιδί έχει μεγάλο έλλειμμα οξυγόνου, αν δηλαδή διαταραχτεί η ισορροπία μεταξύ καταναλώσεως και απαιτήσεως οξυγόνου, είναι φυσικό να χάσει και τη χαρά της ασκήσεως. Εκτός απ' αυτό, ένα πολύ γρήγορο τρέξιμο θα προκαλέσει στον παιδικό οργανισμό περισσότερα μειονεκτήματα, παρά πλεονεκτήματα. Ποτέ μη παροτρύνετε το παιδί να τρέξει γρηγορότερα. Συνήθως, τα παιδιά γνωρίζουν μόνα τους ποια ταχύτητα τρεξίματος αντέχουν, όταν δεν τα πιέζει κάποιος.

Τεχνική τρεξίματος
Όσον αφορά στην τεχνική τρεξίματος, συνήθως, οι μεγάλοι μαθαίνουν από τα παιδιά και όχι αντίστροφα. Ένα παιδί που του αρέσουν τα παιχνίδια, ξέρει από τη φύση να τρέχει «σωστά», πολύ πιο χαλαρά και ξεκούραστα απ' ό,τι θα ξαναμάθουν οι μεγάλοι.

Μήκος διαδρομής
Το παιδί δεν πρέπει να ξεπερνά τις αντοχές του. Αν δεν δείχνει διάθεση να τρέξει μακρύτερα, πρέπει να το σεβαστούμε. Αξίζει βέβαια να δώσουμε προσοχή για να καταλάβουμε, αν πρόκειται για υπερκόπωση ή για απροθυμία στην άσκηση.

Βιβλίο
Αυτό είναι το Τζόκινγκ

Το βιβλίο αυτό, είναι αφιερωμένο στα εκατομμύρια των ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο, που συνειδητοποίησαν, ότι το τρέξιμο, αυτός ο φυσικότερος κι έμφυτος τρόπος κινήσεως, αποτελεί το καλύτερο μέσο για να θωρακιστεί η υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Το σωστό τζόκινγκ είναι μια τεχνική τρεξίματος με εκπληκτικά οφέλη για τον ασκούμενο. Μ' αυτό το βιβλίο μπορεί ο καθένας να μάθει να τρέχει χωρίς κινδύνους. Να ένα μικρό δείγμα από τα περιεχόμενα του βιβλίου: «αυτό είναι το τζόκινγκ». — Καρδιά - κυκλοφορικό. — Αναπνοή -πνεύμονες. — Νευρικό σύστημα. — Αθλητικός εξοπλισμός. — Τεχνικές τρεξίματος αρχάριου, παιδιού, γυναίκας. — Τεχνικές τρεξίματος του αθλητή. — Προγράμματα προπονήσεως.
Σελίδες: 128

Πού μπορούμε να τρέξουμε
Στην Αθήνα
* Εθνικός Κήπος. Ένας κύκλος του ισοδυναμεί με 1,5 χιλιόμετρο περίπου. Εδώ θα συναντήσετε πολλούς άλλους αθλούμενους, ανάμεσα σε αυτούς και αρκετούς πολιτικούς και αθλητές.
* Υμηττός. Οι διαδρομές εδώ αφθονούν και το περιβάλλον είναι πανέμορφο. Μικροί μεγάλοι, θα... αλλάξετε πνευμόνια μέσα στο υπέροχο δάσος, ακόμα κι να περπατήσετε μόνο.
* Άλσος Βεϊκου. Η χαρά των παιδιών είναι εδώ. Καταρχάς όποια μέρα κι αν πάτε θα δείτε πλήθος κόσμου με φόρμες να αθλείτε. Ωραίο κίνητρο να ξεκινήσετε πάραυτα. Ο χώρος είναι καθαρός και έχει πολύ πράσινο.
* Φάληρο. Από το ΣΕΦ μέχρι το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, ένας τεράστιος χώρος, που προσφέρεται όχι μόνο για τρέξιμο, αλλά και για παιχνίδι, ποδήλατο, πικνίκ.
*Κτήμα Συγγρού. Ανηφορίζοντας την Κηφισίας, αυτό που κάνει πάντα εντύπωση είναι το δάσος στο ύψος του Αμαρουσίου. Είναι αρκετός ο κόσμος που το έχει ανακαλύψει και το επισκέπτεται για... βήματα τροχάδην...
* Πάρκο "Α. Τρίτσης", Ίλιον. Αν και μένει παραμελημένο τα τελευταία χρόνια, ο χώρος και το δάσος είναι καταπληκτικά. Εδώ θα τρέξετε, θα παίξετε, θα κάνετε και υπέροχο πικνίκ κάτω από τα πεύκα.
* Μαρίνα Φλοίβου (Τροκαντερό, Π. Φάληρο). Αν και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα, μπορείτε να το απολαύσετε τις καθημερινές, ιδίως αν μένετε κοντά.

Στη Θεσσαλονίκη
Δάσος Σέιχ Σου. Οι Θεσσαλονικείς το τιμούν δεόντως στις βόλτες τους και σίγουρα το να το καθιερώσετε για τις αθλοπαιδιές μαζί με τα παιδιά είναι ό,τι καλύτερο για την οικογένεια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.