Αρχική Infokids Υγεία Μυκητιάσεις : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Μυκητιάσεις : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Οι μυκητιάσεις είναι μια χαρακτηριστική λοίμωξη της πρώιμης βρεφικής ηλικίας και κυρίως αποδίδονται στους βλαστομύκητες της ομάδας Candida (συνήθως στον Candida albicans).

Η μετάδοση γίνεται είτε από άτομο σε άτομο είτε μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Επίσης μπορεί να πρόκειται για αυτομόλυνση εφόσον αναζωπυρωθεί μια εστία ζυμομυκήτων που δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά στο βρέφος.

Οι βλαστομύκητες, ειδικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, είναι πιθανό να προσβάλλουν, μέσω των βλεννογόνων, και τον πνεύμονα ή να εξαπλωθούν στον οργανισμό μετά από τραυματισμούς του δέρματος, μέσω του κυκλοφορικού.

Πέντε έως δέκα μέρες μετά τη μόλυνση, φτάνουμε σε μυκητισιασική μόλυνση του βλεννογόνου στο στόμα και το υπόλοιπο γαστρεντερικό. Οι μύκητες Candida αποβάλλονται με τις κενώσεις και προκαλούν τη χαρακτηριστική μυκητίαση στην περιοχή της πάνας.

Μυκητίαση στόματος
Σε αυτή την περίπτωση σχηματίζονται λευκόγκριζα στίγματα ιδιαίτερα στα μάγουλα, στη γλώσσα αλλά και στη γνάθο.

Μυκητίαση πεπτικού σωλήνα
Μια μυκητίαση του στόματος μπορεί να προσβάλλει τον βλεννογόνο του οισοφάγου και τον γαστρεντερικό βλεννογόνο, όταν το βρέφος έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μυκητίαση στην περιοχή της πάνας
Μπορεί να προκληθεί από τους μύκητες του εντέρου ή από εξωτερική μόλυνση δια της επαφής, για παράδειγμα από τα χέρια κάποιου που περιποιείται το βρέφος ή από μολυσμένες πάνες. Χαρακτηριστικά συπτώματα αυτού του τύπου μυκητίασης είναι οι λευκές, μικρές φολιδωτές φυσσαλίδες και η ερυθρότητα. Είναι εύκολο να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Πως αντιμετωπίζεται

Θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Αλλάξτε πιπίλες και θηλές των μπιμπερό ενώ σε περίπτωση που θηλάζετε το μωρό σας θα πρέπει να καθαρίζονται οι θηλές με εναιώρημα νυστατίνης, κάτι που συστήνουν οι γιατροί, σε διάφορες μορφές, και για το παιδί ανάλογα με τον τύπο μυκητίασης.

Όταν το μωρό έχει προσβληθεί από μυκητίαση στην περιοχή της πάνας θα πρέπει να γίνεται συχνή αλλαγή πάνας, πάντα με καθαρό σεντονάκι και το μωρό να πλένεται με χλιαρό νερό, αποφεύγοντας υγρά μαντηλάκια με σαπούνι ή έλαια τα οποία δεν απομακρύνουν τους μύκητες. Επίσης θα πρέπει να στεγνώνει πολύ καλά η περιοχή της πάνας (ακόμα και με πιστολάκι μαλλιών) και να αποφεύγονται οι εφαρμοστές πάνες-βρακάκια και οι μάλλινες πάνες.

Επίσης, με την συμβουλή του γιατρού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η κατάλληλη κρέμα ή σιρόπι νυστατίνης.

Θέλει μεγάλη προσοχή, ειδικά αν παρατηρήσετε γρήγορη εξάπλωση της μυκητίασης θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.