Αρχική Νέα Νέα έρευνα: Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα κατά την κύηση

Νέα έρευνα: Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα κατά την κύηση

Νέα έρευνα, το κάπνισμα στην κύηση βλάπτει το βρέφοςΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, της Σουηδίας, μελέτησαν 36 νεογέννητα μωρά, τα 17 από αυτά είχαν μητέρες οι οποίες κάπνιζαν στη διάρκεια της κυήσεως. Τι έδειξε λοιπόν η έρευνα; Τα μωρά αυτά είχαν αφύσικες διακυμάνσεις στην αρτηριακή τους πίεση, ακόμα και όταν κοιμόντουσαν ήσυχα το βράδυ. Οι διακυμάνσεις αυτές με τη σειρά τους οδηγούσαν σε μεγάλες πιέσεις στην καρδιά τους, η οποία κτυπούσε πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Το χειρότερο είναι ότι καθώς τα μωρά μεγάλωναν, και μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, οι διαταραχές στην πίεση και στην καρδιολογική λειτουργία χειροτέρευαν σταδιακά, ενώ μετά εξομαλύνονταν. Συνήθως τα μωρά χρειάζονταν έναν χρόνο για να αποκτήσουν φυσιολογικές διακυμάνσεις της πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Hypertension, ο καπνός από το τσιγάρο των μητέρων τους προκαλεί βλάβες στο σύστημα ελέγχου της αρτηριακής τους πίεσης των βρεφών, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου τους τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή τους. Το κάπνισμα της μητέρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών, το οποίο εκδηλώνεται κατά το πρώτο οκτάμηνο της ζωής, και για το οποίο, δυστυχώς, δεν μπορεί να δοθεί από τους επιστήμονες κάποια αιτιολογία.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος των επιστημόνων; Να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα μωρά για δεκαετίες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι βλάβες που παρατήρησαν την πρώτη χρονιά της ζωής τους μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα υγείας μελλοντικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.