Αρχική InfoMommy Υγεία Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Δύο νέα φάρμακα, τα οποία μειώνουν την όρεξη και ταυτόχρονα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση εγκρίθηκαν στην Αμερική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η οποία συσχετίζεται σε υψηλά ποσοστά με την εμφάνιση καρκίνων του ενδομητρίου, των νεφρών του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

«Αυτά τα δύο φάρμακα δρουν κεντρικά στον εγκέφαλο, μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση και έτσι τρώει κανείς λιγότερο και χάνει βάρος. Είναι συνδυασμός δύο φαρμάκων σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για να έχει μεγαλύτερη δράση. Επειδή είναι πιθανόν να έχουν παρενέργειες χορηγούνται μόνο υπό ιατρικό έλεγχο» ανάφερε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος, ο οποίος είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Μακεδονικού Συνεδρίου Διατροφής που διοργανώνει το ΑΤΕΙ-Θ στη Θεσσαλονίκη.

«Όσον αφορά την παχυσαρκία και τον καρκίνο γνωρίζουμε ότι εάν ένας άγγελος ερχόταν στον κόσμο μας και εξαφάνιζε την παχυσαρκία, σήμερα περίπου 58% των γυναικών που έχουν καρκίνο του ενδομητρίου δεν θα τον είχαν και περίπου 30-40% είτε ανδρών είτε γυναικών που έχουν καρκίνο του νεφρού ή του παχέος εντέρου δεν θα τον είχαν. Επίσης ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άντρες σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη παχυσαρκία» πρόσθεσε ο κ Μαντζώρος.

Προστατευτικό ρόλο στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχει μια ορμόνη η αντιπονεκτίνη, η οποία παράγεται από τον λιπώδη ιστό και κυρίως από τα λιποκύτταρα του υποδόριου λιπώδους ιστού. Η ορμόνη, αυτή αν και παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον λιπώδη ιστό, εμφανίζεται σε μειωμένα επίπεδα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης 3, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.