Αρχική Νέα Νέοι αγρότες γεννιούνται στο Πάρκο Τρίτση

Νέοι αγρότες γεννιούνται στο Πάρκο Τρίτση


Μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν τα δικό τους περιβόλι με φρέσκα λαχανικά δίνει το Πάρκο Τρίτση σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της κηπευτικής και να γίνουν αστικοί αγρότες.

Το πρόγραμμα του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης" παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων (γεωπόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου, περιβαλλοντολόγων κ.ά) και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα προβλέπει την παραχώρηση καλλιεργήσιμου χώρου εντός του πάρκου σε πολίτες της δυτικής Αθήνας, με έμφαση σε ανέργους, προκειμένου να φυτέψουν κηπευτικά με βιολογικό τρόπο καλλιέργειας που θα εποπτεύεται από γεωπόνους του πάρκου.

Η ιδέα του προγράμματος αστικής γεωργίας στο πάρκο, όπως εξηγεί η διευθύντρια του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου κ.Τζούλια Τζώρτζη, ξεκίνησε από το γεγονός ότι ήδη αρκετός κόσμος συνηθίζει να πηγαίνει στο πάρκο και να συλλέγει καρπούς και άλλα φυτικά προϊόντα, όπως χόρτα, ελιές, φυστίκα κτλ.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει καλλιέργεια λαχανικών μέσα στο Πάρκο αφού πέρυσι την άνοιξη τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΕΔΡΑ.

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές Δημοτικού που μέχρι πρόσφατα μάζευαν τα προϊόντα του κόπου τους.

Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την παρουσίαση του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με την κ.Τζώρτζη, αν και ακόμα η ιδέα της αστικής γεωργίας δεν έχει εισχωρήσει ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία, η συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν άνθρωποι νέοι με οικογένειες, νεαροί μαθητές αλλά και μαθητές σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Το πρόγραμμα αστικής γεωργίας, όπως εξηγεί η κ.Τζώρτζη βοηθάει όχι μόνο στο να μεταφερθεί στους αστούς η εμπειρία της γεωργικής ενασχόλησης, αλλά και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην κοινωνικοποίηση καθώς πρόκειται για ένα τρόπο να περάσει κάποιος ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του αλλά και να βάζει στο τραπέζι του φρέσκα και υγιεινά λαχανικά. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει χρήματα.

Η ιστορία της αστικής γεωργίας

Το φαινόμενο των αστικών λαχανόκηπων δεν είναι κάτι καινούργιο αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάση σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η ιδέα ξεκίνησε το 18ο αιώνα στην Ευρώπη, την εποχή της βιομηχανοποιήσης, της έντονης αστιφυλίας και του μετασχηματισμού των γεωργικών δομών.

Κυρίως εμφανίστηκε στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Αργότερα μετανάστες από αυτές τις χώρες μετέφεραν την ιδέα της αστικής γεωργίας στις ΗΠΑ και κυρίως σε φτωχά αστικά κέντρα της εποχής, όπως ήταν τότε η σημερινή μητρόπολη Νέα Υόρκη και η Βοστόνη.

Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, όπου τότε οι άνθρωποι φύτευαν για βιοποριστικούς λόγους ενώ μετά τη δεκαετία του '60 άρχισε να γίνεται για πολλούς χόμπι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.